Heidi Haapanen - second hand -yrittäjän vinkit parhaisiin kirpputorilöytöihin"Itsevarmuus on paras asuste."

Heidi Haapanen elää kirppiskulttuuria asenteella ja suurella sydämellä. Hän kuvailee itseään kirppismuijaksi ja jakaa mielellään kirppisten ilosanomaa aina tilaisuuden tullen. Heidi on myös tuore second hand -liike Save&Joy:n yrittäjä Tampereella.


Kuvaile tyyliäsi kolmella sanalla.

Oman tyylin kuvailu vain kolmella sanalla on hieman vaikeaa. Olen aika fiilispohjainen pukeutuja. Tyyliäni parhaiten kuvailevat sanat peroonallinen, kokeilunhaluinen ja tyylikäs.


Jos tyylisi olisi yksi asu, millainen se olisi?

Tämä taas on helppo! Jos tyylini olisi yksi asu, se olisi valkoiset tennarit, vaaleanpunainen hame, valkoinen t-paita sekä farkkutakki.Oma tyyli kirppareilta


Tyylin rakentaminen on prosessi, jota myös Heidi on käynyt läpi. Hän kertoo, että kirppareiden etu tyylinmetsästyksessä on ollut se, että erilaisia tyylejä on voinut kokeilla edullisemmin. "Erilaisten tyylien kokeilu on auttanut selkeyttämään omaa tyyliäni", Heidi kertoo.


Kirpputoreilla ostopäätös voi syntyä herkästi. "Pohdin usein, että jos en osta kirppislöytöä nyt, jääkö se myöhemmin harmittamaan. Viime aikoina olen pyrkinyt oikeasti pohtimaan, onko tämä vaate sellainen, että tulen käyttämään", kuvailee Heidi oman ostokäyttäytymisensä muutosta. Hän on tullut harkitsevammaksi ja alkanut kiinnittää yhä tarkempaa huomiota vaatteen yksityiskohtiin kuten materiaaliin ja väriin.


Heidi kertoo yksityiskohtien merkityksestä esimerkiksi tapauksen kahdesta vaaleanpunaisesta hameesta. Toinen hameista oli tyllihame, jota ei jostain syystä tullut pidettyä. Toinen hameista taas oli väriltään ja malliltaan lähes samanlainen, mutta materiaaliltaan vekitetty. "Vekkihame tuntui monipuolisemmalta ja ihan mun jutulta", Heidi hämmästelee. Tapaus sai Heidin pohtimaan, miksi toinen hame tuli käyttöön ja toinen ei tullut. "Molemmat olivat vaaleanpunaisia hameita, mutta erot olivat yksityiskohdissa", toteaa Heidi.


Heidi kannustaa Instagram-tilillään muitakin tuntemaan oman tyylin trendien seuraamisen sijaan. "En ole immuuni trendeille, mutta lämpenen yleensä hitaasti uusille ajatuksille", Heidi kuvailee suhdettaan trendeihin ja jatkaa: "Jos sytyn jostain, alan etsiä samantyyppistä käytettynä. Kun vasataavan löytää kirpputorilta, se on paljon uniikimpi." Nuorempana massasta erottuminen oli Heidin mukaan kamala ajatus. Nykyään hän ei halua kuulua massaan, vaan tehdä asioita omalla tavallaan. "Itsevarmuus on paras asuste", Heidi kuvailee matkaansa kohti omalta tuntuvaa tyyliä.


"Paljon on matkaa vielä ja edessä on varmasti hutiostoksiakin", kertoo Heidi reitistään kohti oman tyylin tuntemista. Heidi on kokenut saavansa omasta tyylistä ja päivittäisestä pukeutumisesta paljon iloa ja voimaa arkeensa. Hän kannustaa muita omaa tyyliään tutkivia jatkamaan omalla tyylimatkallaan eteenpäin ja pukeutumaan niin kuin itsestä hyvältä tuntuu.Kirppiskulttuuri ennen ja nyt


Heidi on kirppistelijä jo kolmannessa polvessa. Kirppisten kiertäminen on ollut yhteinen harrastus Heidille ja tämän äidilleen aina. Kirppislöytöjä tehtyään Heidillä on usein tapana esitellä uutuudet ensimmäiseksi äidilleen.


Vuosien varrella kirppistelykulttuuri on muuttunut paljon. Heidi kuvailee, että aiemmin kirppiksillä oli huono maine, eikä niillä käyminen ollut "coolia". Vaatteita kierrätettiin lähinnä perheen sisällä. "Koen, että kirppisten maine on parantanut paljon. Nykyään käytettynä ostaminen on enemmän siistiä kuin noloa. Pyrin myös omalla toiminnalla näyttämään, että käytettynä ostaminen on hyvä vaihtoehto uusille vaatteille", Heidi kertoo.


Uusia, konseptoituja second hand -liikkeitä on alkanut ilmestyä viime vuosina lähes jokaiseen isompaan kaupunkiin. "Mahtavaa!" toteaa Heidi ja jatkaa: "On hieno nähdä, että kierrättäminen on tullut ihmisille tärkeäksi. Kaikilla ei kuitenkaan ole aikaa ja mahdollisuuksia koluta viikottain kirpputoreja. Siksi on tärkeää, että on syntynyt eri tarpeisiin sopivia palveluita, jotka helpottavat käytettyjen vaatteiden myyntiä ja ostamista."


"Aiemmin ei ole ollut niin paljon edes mitä myydä", toteaa Heidi oivaltavasti. Silti hän näkee hyvänä sen, että käytettynä ostaminen on tullut lähelle ihmisten arkea. Heidille itselleen kirpputorien kiertäminen toimii kuin terapia. "Tampereella on ihan mahtava kirppiskulttuuri", Heidi kuvailee.


Heidin suosikkikirpputoritVinkit parhaisiin kirpputorilöytöihin


Etsiessään vaatteita käytettynä, täytyy toisinaan olla kärsivällinen, jotta löytää sen, mitä haluaa. Heidi kannustaa lähtemään kirpputoreille avoimin mielin, mutta kuitenkin keskittymään itselle mieluisiin löytöihin: "Tyylinmetsästysprosessin myötä olen laatinut ostoslistan, mikä helpottaa niihin omalta tuntuviin juttuihin fokusointia."


Kun kysyn, mitkä ovat Heidin omat parhaat kirpputorilöydöt, hän kertoo niitä olevan paljon. "Ainahan mä teen hyviä löytöjä", Heidi nautahtaa. "Ennenkuin Dr. Martensit tuli suosioon, löysin omani käytettynä 10 € :lla. Sama on käynyt muidenknin vaaatteiden kohdalla. Esimerkiksi löysin beigen Marimekon unikkokuosisen farkkutakin 40 € :lla ennekuin Marimekko tuli näin isosti taas pinnalle", kertoo Heidi kokemuksia parhaista kirpputorilöydöistä.


TOP 5 vinkit parhaisiin kirpputorilöytöihin

  1. Käy kirpputoreilla tarpeeksi usein. // Alussa voi tuntua, ettei löydä mitään. Kirpputoreilla toistuvasti käydessään silmä harjaantuu, ja kivoja juttuja alkaa huomata.

  2. Ajoita kirpputoreilla käynti aamuun. // Aamuisin kirpputoreilla on rauhallisempaa ja siistimpää. Silloin on mahdollista tehdä ensikäden löytöjä, koska viimeinen aukioloaikatunti on useilla kirpputoreilla tavaroiden tuontiaika.

  3. Löydä oma tapa kiertää kirpputoreja. // On erilaisia tyylejä kiertää kirpputoreja. Toiset käyvät ensin pikaisen yleiskatsauksen ja sen jälkeen vasta perusteellisen kierroksen. Äitini penkoo jokaisen pöydän, kun taas itse tykkään skannata pöydät omassa järjestyksessä, enkä yleensä perkaa läpi kaikkea.

  4. Muista aina katsoa myös ylä- ja alahyllyt. // Rekit tulee yleensä selattua läpi hyvin, mutta monelta jää katsomatta hyllyt. Niille voi olla hautautunut hyviä juttuja, joita ei heti bongaa.

  5. Myy myös itse vaatteita eteenpäin. // Tällä hetkellä vaatteet kiertävät hyvin. Laitan itse herkästi vaatteita eteenpäin, jos niille ei tule käyttöä. Varaan usein pöydän tai myyn esimerkiksi Instagram-kirppiksellä.


Mikä on pitkäikäisin vaatteesi?

Kyllästyn herkästi ja harvat vaatteet ovat minulla useita vuosia. Vaaleanharmaa iso villapaita on ollut minulla jo kolme vuotta, ja se on ihana kaivaa joka syksy jälleen esiin. Se sopii hyvin mun tyyliin ja uskon, että käytän sitä vielä monia vuosia.


Artikkelin kuvat: Heidin kotialbumi


Seuraa Heidin kirppistyyliä

@junkrella


Seuraa Heidin yrittäjyyttä ja tee löytöjä Save&Joy Tampereessa

@saveandjoytampere

399 views