Jenni Valtee - skandinaavinen äitiys ja ajaton tyyli - ilman äitiysvaatteita"Olen edelleen sama tyyppi ja äiti."

Jenni Valtee on markkinoinnin osaaja ja tuore äiti. Urallaan Jenni on toiminut monissa tehtävissä valmistuttuaan Hämeen Ammattikorkeakoulusta vuonna 2015. Hengähdys työelämän oravanpyörästä on paikallaan. Haastatteluhetkellä Jenni viettää äitiyslomaa kotona pienen poikansa kanssa, ja jakaa nyt ajatuksiaan äitiyden vaikutuksesta minäkuvaan, omaan tyyliin sekä pukeutumiseen.


Kuvaile tyyliäsi kolmella sanalla.

Tyylini on ajaton, skandinaavinen ja mukava. Mukava on määritelmässä uusin tulokas.


Jos tyylisi olisi yksi asu, millainen se olisi?

Olen siluetti-tyyppi ja pidän mukavista, näyttävistä ja rennon naisellisista asuista. Jos lähden kaupungille, laitan oversize vintage -bleiserin yhdistettynä midi-hameeseen sekä nahkabuutseihin. Lisään asuun klassiset, yksinketaiset kultakorut sekä nahkalaukun.Tyylivaikutteita eri puolelta Suomea ja maailmaa ennen raskautta


Ulkonäöllä on suora yhteys päivän fiilikseen. "En voi pukeutua ilman ajatusta", Jenni myöntää ja jatkaa: "Olen fiilispohjainen pukeutuja, ja päivän asuni heijastavat sen hetken mielentilaani." Jenni kantaa mielellään vaatteita, joissa hänen on mukava olla. Se tuo itsevarmuutta koko olemukseen.


Jennin tyyliin on vaikuttanut merkittävästi aikuisvuosina asuminen sekä ulkomailla että eri paikkakunnilla. Jokaisessa asuin- ja työpaikassa on oma sanaton pukukoodinsa. Erään työpaikan värimaailma huokui kirkkaita, voimakkaita värejä, joka ei ole ominta Jenniä: ”En koe olevani tyyppi, joka käyttää neon-pinkkiä neulepaitaa.” Walesissa taas pukeutuminen oli naisellisempaa. "Siellä käytettiin enemmän kuoseja ja kouluhame-tyylisiä asuja. Baariin laitettiin aivan viimeisen päälle mekot ja meikit - niin mekin alettiin tehdä", kertoo Jenni vaihtokokemuksestaan Walesissa.


Iän tuoma itsevarmuus ja itsensä tunteminen ovat vahvistaneet Jennin tyyliä. Itseään ei tarvitse enää etsiä samalla tavalla kuin aiemmin, ja uskallus pukeutua juuri haluamallaan tavalla on lisääntynyt. Jenni hankkii suurimman osan vaatteistaan käytettynä sekä itselleen että nyt myös pojalleen. Hän kuvailee itseään harkitsevaksi shoppailijaksi ja äärimmäisen tarkaksi materiaalien suhteen. "En missään nimessä ostaisi akryyli-neuletta. Vain 5%:kin pilaa loput 95% hyvää."Raskauden muutokset pukeutumisessa


Ajatus, jonka moni odottava äiti nykyään jakaa on se, ettei äitiysvaatteita hankita. Pyrkimys on pärjätä niillä vaatteilla, mitä jo on tai ostaa sellaista, mille on raskauden jälkeenkin käyttöä. Tämän Jenni allekirjoittaa täysin. Hän ei halunnut ostaa mitään turhaa kasvavan vatsan takia. Lopulta ainoat tarvittavat raskausvaatehankinnat olivat raskauslegginsit, urheilushortsit koiralenkeille sekä kevyt kesähelteille sopiva trikoomekko, jota Jenni suunnittelee käyttävänsä myös ensi kesänä.


"Minusta äitiysvaate on vähän turha ajatus. Ne eivät ole useinkaan kovin houkuttelevia, ja suunnittelu on usein tehty vasemmalla kädellä. Eettisillä merkeillä ei oikeastaan edes ole vaihtoehtoja. Raskaus on kuitenkin niin lyhytaikainen tila."

Vuodenaika, jolle raskaus ajoittuu, määrittää jonkin verran pukeutumisen muutosta ja tarvittavien äitiysvaatteiden hankintaa. Jenni koki olevansa onnekas pahimman raskausajan osuessa kesäajalle: "Pystyin hyödyntämään ihania kesämekkoja." Jos raskaus olisi sijoittunut talviaikaan, hänen olisi tarvinnut ostaa esimerkiksi uudet kengät jalkojen turvotuksen vuoksi.Kotiäidin luottovaatteet


Moni pohtii, miten toteuttaa itseään vaatteiden kautta ollessaan kotona lasten kanssa. Jenni toteaa, että etenkin värikkyyttä ja runsautta rakastavalle aika kotona voi olla haastavaa pukeutumisen kannalta. Hän itse on kokenut äitiysloman vaatteiden osalta helpoksi. "Toki harmittaa, etten niin paljon voi nyt käyttää omia rakkaita vaatekappaleita kuten belisereitä, neuletakkeja ja farkkuja", Jenni myöntää.


"Kotivaatteetkin voivat olla kivat." Jenni pukeutuu ollessaan kotona niin, että voisi lähteä samoissa vaatteissa vaikka kahville tai kauppaan. Tärkeimpiä ominaisuuksia luottovaatteissa kotona ovat joustavuus ja mukavuus, jotta esimerkiksi sujahtaminen lattialle lapsen kanssa sujuu helposti. Jenni kertoo olevansa tarkka tahrojen suhteen: "Jos puklu tulee vaatteelle, nappaan heti sappisaippuan kaapista ja laitan vaatteen likoamaan."


Jenni kertoo jälleen olevansa onnekkaassa asemassa. He asuvat lähellä kaupungin keskustaa, ja vauva viihtyy mukana hyvin: "Päätin, että kokeillaan lähteä mahdollisimman aikaisin liikkeelle." Jo pienestä pitäen poika on tottunut viihtymään mukana kahviloissa, joten äitiyslomassa on ollut vaihtelua kotiarjen lomassa.Äitiys, minäkuva ja tyyli


Äitiys ei ole vain tapahtumien sarja, vaan suuri muutosprosessi sekä henkisesti että fyysisesti. Tämä muutos heijastuu aina jollain tavalla myös pukeutumiseen.


Jennin kohdalla ensimmäinen äitiyden tuoma näkyvä tyylimuutos oli kokomustien asujen poistuminen käytöstä: "Ennen saatoin pukeutua mustaan yläosaan, mustaan alaosaan ja yhdistää asuun vielä mustat kengätkin." Kokokuvassa Jenni näkee, että hänen tyylinsä on tullut viime kuukausien tapahtumien myötä yhä vain selkeämmäksi.


Merkittävä muutos on ollut lisääntynyt armollisuus omaa kehoa kohtaan. "En ajattele nykyisin liikaa, näkyykö vatsamakkaroita. Kroppani on tehnyt valtavan työn, ja arvostan sitä", Jenni kertoo ja lisää, ettei koe enää suurta tarvetta muokata kehoaan.


Jopa enemmän kuin kehon muutosta, Jenni pelkäsi ennen raskautta sitä, miten oma identiteetti saattaisi hukkua elämänmuutoksen pyörteessä. Helpotuksekseen niin ei kuitenkaan käynyt: "Läheinen ystävä sanoi minulle, että on ollut ihana huomata, kuinka olen oma hersyvä itseni ja äiti." Jenni kokee minäkuvansa kasvaneen ja vahvistuneen. "Olen edelleen sama tyyppi. Teen samoja asioita kuin silloin, kun poikaa ei vielä ollut", Jenni lisää.


Jennin 3 vinkkiä äitiyteen valmistautumiseen


1. Luota omaan intuitioon siinä, mitä tarvitset. // Jenni käyttää sanaa "tavaratyrkytys", kun hän puhuu äitiyden ympärillä pyörivästä kaupallisuudesta. Ensikertalaisena on mahdotonta tietää tarkalleen, mitä tulee tarvitsemaan. Mutta yksi on varmaa: kaikkea, mitä markkinoidaan, ei varmasti tarvitse.


2. Muista, että lapsi ei arvostele teitä. // Epäröinnin hetkellä neuvolassa Jenni oli kysynyt, tekevätkö he asiat oikein valmistautuessaan lapsen tuloon. Hoitaja oli lohduttanut, ettei lapsi arvostele.


3. Äitiys antaa upean mahdollisuuden kotoilla. // Kotona vietetystä ajasta voi tehdä mahdollisimman mukavaa: pehmeät arvot, pehmeät materiaalit ja pehmeät vaatteet kuten merinovillasukat, muhkeat tossut sekä villapaidat. Äidin hyvä olo siirtyy lapseen.Mikä on pitkäikäisin vaatteesi?

Pitkäikäisin vaatteeni on COS:lta ostettu paksu, laatikkomainen puuvillaneulepusero. Olen hankkinut paidan vuosina 2014-2015 kolmessa eri värissä. Yksikään niistä ei ole mennyt lainkaan huonoksi.


Artikkelin kuvat: Jenni Valteen kotialbumi


Seuraa Jennin skandinaavista ja ajatonta tyyliä sekä arkea Instagramissa

@jennivaltee

266 views