TYYLIPUHETTA_web_Elsa Hietanen_2.jpg

TOIMIVA
VAATEKAAPPI

Toimivan vaatekaapin rakentaminen
7 oman tyylin kulmakiveä

 

Toimiva vaatekaappi rakentuu oman tyylin kulmakivistä eli avainvaatekappaleista. Oman vaatekaapin perustan määrittely auttaa rakentamaan itselle mieluisan ja toimivan vaatekaapin.

VAATEKAAPIN KULMAKIVET

Mielestäni ei ole mielekästä kertoa, mitä jokaisen vaatekaapista tulisi löytyä. Toimivat vaatekaapin kulmakivet riippuvat omasta tyylistä, elämäntilanteesta ja mieltymyksistä. Siksi suosittelen määrittelemään oman tyylin kulmakivet itse tämän oppaan avulla.

Kulmakivien ei ole tarkoitus kuvata kaikkia omistamiasi vaatteita. Kulmakiviin valitaan oman tyylin avainvaatekappaleet. Avainvaate on oman tyylin toteuttamisen kannalta olennainen lempivaate. Muita vaatekaapissasi olevia vaateryhmiä ovat basic- ja statement-vaatteet sekä mahdollisesti koti-, urheilu-, ja yövaatteet.

Vaatekaapin kulmakivien määrittelyn tarkoitus on helpottaa oman tyylin tuntemista ja sen kestävää rakentamista. Kun tiedät, mikä on nykyisen vaatekaappisi perusta, on päivittäinen asujen muodostaminen helpompaa.

TYYLIPUHETTA_toimiva_vaatekaappi.JPG

OPAS

OPPAASTA

Tässä oppaassa kerron, millaisista vaatetyypeistä toimiva vaatekaappi koostuu. Sinä päätät, mitkä ovat sinulle omassa tyylissäsi ja nykyisessä elämäntilanteessasi sopivimmat avainvaatekappaleet. Jokaisen vaatekappaleen kohdalla kannattaa määritellä itselle mieluisin vaatteen malli ja istuvuus, materiaali sekä värisävy.

Voit siirtyä oppaassa oikeaan kohtaan helposti seuraavan valikon kautta.

TYYLIPUHETTA_web_Elsa Hietanen.jpg
7 oman tyylin kulmakiveä
1
2
3
4
5
6
7
 
 

1. ALAOSA

Valitse 1 toimiva alaosa, joka on helppo yhdistää erilaisten yläosien kanssa.

 

Vaatekaapissa on mielekästä olla yksi mahdollisimman helposti yhdisteltävä, itselle sopiva alaosa. Se voi olla housupari tai vaikka hame. Pääasia on, että se on sinulle mukava valinta nykyiseen arkeesi.

>>> Mikä on sinulle mieluisin ja mukavin alaosan malli, jonka ympärille on helppo kasata erilaisia asuja?

2. YLÄOSAT

Valitse 2-3 eniten käytettyä yläosaa, jotka toimivat yhdessä ja erikseen.

 

Yläosat ovat niitä, joita on ylipäätään olemassa lukemattomia erilaisia, mutta joita myös meidän vaatekaapeistamme yleensä löytyy eniten. Yläosiksi lasketaan jakut, perustrikoot, kauluspaidat, neuletakit, neulepaidat jne. Kaikkia tuskin käytät aktiivisesti, joten muista olla rehellinen itsellesi.

 

>>> Mitkä ovat sinulle 2-3 sopivinta yläosatyyppiä? Minkälaisia yläosia käytät kaikkein eniten?

 

3. ASUSTEET

Määrittele jokapäiväiset asusteet.

 

Asusteita on helppo omistaa yli omien tarpeiden. Siksi on hyvä määritellä, mitkä ovat todella ne mieluisimmat ja jokapäiväisimmät valinnat asusteiksi. Tähän lasketaan vyöt, laukut, korut, hatut ja huivit.

 

>>> Mitkä asusteet valitset useimmiten asuusi? Millaisia asusteita ilman et pärjäisi?

VINKKI // Voit päättää ottaa mukaan tai jättää määrittelystä välttämättömät vuodenaika-asusteet. Valinta on sinun.

 
TYYLIPUHETTA_vaatekaapin kulmakivet_peru

4. TAKKI

Määrittele täydellinen takki.

 

Usein joka naisen vaatekaappiin nostetaan klassinen trenssi usein välttämättömäksi takiksi. Trenssi ei kuitenkaan ole kaikille pukeutujille, jokaiseen elämäntilanteeseen ja kaikkiin tyyleihin täydellinen takki.

 

>>> Millaisen takin puet mielelläsi? Mikä takki on helpoin yhdistää tavallisten arkiasujesi kanssa?

 

5. KENGÄT

Valitse jokapaikan kengät.

 

Kengät viimeistelevät asun ja uskonkin, että juuri kenkien mukaan jakaudumme selkeimmin eri tyyleihin. Omiin vaatekaapin kulmakiviin kannattaa nostaa kenkäpari, joka useimmiten päätyy jalkaasi. Kengät ovat hyvin vuodenaikasidonnainen asia, joten voit halutessasi määritellä erikseen kesä- ja talvikengät.

 

>>> Mitkä ovat sinulle mieluisimmat arkikengät? Mitkä kengät saavat sinut tuntemaan olosi mukavaksi elämäsi eri tilanteissa?

 
 

6. JUHLA

Määrittele varma valinta juhlavampaan tilaisuuteen.

 

Tämä kohta korvaa perinteisen “pikkumustan” eli yleensä tumman, helposti eri tilaisuuksiin muuntautuvan juhlavan vaatteen.

 

Jokaisiin rippi- ja kastejuhliin ei kannata ostaa uutta asua. Sen sijaan hyödyt sellaisesta mekosta, haalarista, puvusta tai muusta juhla-asusta, joka sinun on helppo stailata erilailla varioiden eri tilaisuuksiin.

 

>>> Kuinka tykkäät pukeutua juhlaan? Millainen mekko/haalari/puku saa sinut tuntemaan olosi upeaksi kohtaamissasi juhlavissa tilaisuuksissa?

VINKKI // Musta tai muu neutraali väri toimii useimmissa tilaisuuksissa.

7. MUU TÄRKEÄ VAATE

Valitse oma vapaavalintainen tärkeä vaate.

 

Toimiva vaatekaappi on jokaiselle pukeutujalle henkilökohtainen. Siksi halusin nostaa siihen yhden vapaavalintaisen tärkeän vaatteen. Jollekin se voi olla arkimekko ja toiselle biker-jakku. Ehkä se on jokin täydellinen kesävaate tai vaikka pukusetti.

 

>>> Mikä vaate täydentää olennaisesti vaatekaappiasi? Mikä on sinulle tärkeä vaatekappale, joka ei ole aiemmin tullut mainituksi?

 

LOPUKSI

Toivottavasti oppaasta oli apua sinulle oman tyylin avainvaatekappaleiden määrittelyssä ja askeleissa kohti toimivan vaatekaapin rakentamista.

 

Huomaa, että vaatekaappisi, kuten tyylisikin, muuntautuu elämäntilanteidesi mukaan. Muista tarkastella elämäntilanteesi vaihtuessa myös avainvaatekappaleesi uudelleen, jotta vaatekaappisi olisi toimiva tämänhetkisessä elämässäsi.

 

Olethan tilannut jo Tyyliuutiset?

Saat kerran kuussa lisää tukea, ideoita ja vinkkejä oman, kestävän tyylisi rakentamiseen ja päivittäiseen pukeutumiseen.