TEEMA

TUNNISTA LAADUKAS VAATE

Mistä tunnistaa laadukkaan vaatteen? Ota nämä 7 asiaa huomioon.

Laadukkaiden vaatteiden tunnistamisessa on kyse näppituntuman harjoittamisesta. Oman laatuymmärryksen kehittäminen kannattaa, koska se auttaa kuluttamaan kestävämmin ja tekemään parempia vaatehankintoja, joiden arvo säilyy pitkään.

MISTÄ LAADUN TUNNISTAA?

Jos antaisimme vain kaksi neuvoa fiksuihin sekä kestäviin vaatehankintoihin, ne olisivat 1) tunne oma tyyli ja 2) panosta aina laatuun.

Vaatteen laadun tunnistaa sekä laadukkaista materiaaleista että valmistuksesta ja ompelujäljestä. Sen lisäksi laadukas vaate on on sinulle sopiva ja toimii käyttötarkoituksessaan. Kun oppii tunnistamaan laadukkaan vaatteen, harkinta lisääntyy ja hutiostokset vähenevät.

Laadukas vaate pysyy ajattomana vuodesta ja trendistä toiseen. Se kestää niin muotoilunsa kuin valmistuksensa puolesta sekä käyttöä että aikaa. Laatuun panostaminen on ilo niin omassa vaatekaappissa kuin laajemmassakin mittakaavassa: laadukas ja huolella suunniteltu sekä valmistettu vaate on todennäköisemmin tuotettu resursseja, ihmisiä ja luontoa kunnioittaen kuin laaduton yhden sesongin vaateriepu.

Laadukas vaate on sijoitus. Laadukas vaate on nimittäin usein verrokkituotetta hintavampi, mutta se maksaa itsensä takaisin käyttövuosien ja jopa vuosikymmenten kautta. Toisaalta hinta ei takaa laatua ja esimerkiksi käytettynä myydään edullisestikin upeita vaateaarteita. Samasta hintaluokasta uutenakin voi löytää sekä huonoa että hyvää laatua.

Laadun ostaminen on hidasta kuluttamista, jossa hyvä laatu korvaa määrän. Kun panostaa laatuun, ei samaa vaatetta tarvitse ostaa yhä uudestaan, ja vaatevirta luoksesi ja luotasi pois hidastuu. Toisaalta, jos tulee hetki laittaa vaate kiertoon, on se mahdollista ja jopa hyvää korvausta vastaan. Laadukas vaate säilyttää arvonsa ja voi siirtyä sukupolvelta toiselle - vintageaarteet sen todistavat.

Kun tunnet oman tyylisi, voit olla luottavaisempi siitä, että laatuun panostaminen kannattaa.

 

TEEMASTA

Tämä teema on muistilista vaateostoksille, joka auttaa tunnistamaan laadukkaan vaatteen sekä pitämään huolen siitä, että vaate tuottaa käytössä vastinetta rahoillesi.

Tämä teemakokonaisuus ei ole materiaaliopas, vaikka eri materiaaleja tullaankin sivuamaan. Tarkoitus on kohdistaa katse vaatteiden ajattomuuteen, hyvään suunnitteluun ja arvoon sekä harkintaan ostopäätöksen hetkellä, jotta uusi vaate on juuri sinun tyyliisi ja vaatekaappiisi sopiva sijoitus. 

Mikäli kaipaat apua nimenomaan materiaalivalinnoissa ja niiden tunnistamisessa, käy kurkkaamassa esimerkiksi Weecosin tai Kekäleen verkkosivuilla olevat materiaalioppaat.

Tutustu aiheeseen lisää

Kuuntele lisäksi Tyylipuhetta Podcastin jakso 32, jossa puhutaan Maria Dejanovan kanssa siitä, mitä on laadukas ja käytännöllinen tyylikkyys. Myös jaksoista 31, 33 ja 35 saat lisäajateltavaa aiheen tiimoilta.

7-kohdan muistilista vaateostoksille

Laadukkaan vaatteen tunnistaminen ja vaatehankinta saumattomaksi osaksi omaa garderobia

  1. katso pesulappu

  2. opi laadun ja materiaalien näppituntuma

  3. tutki saumat ja yksityiskohdat

  4. arvioi hinta suhteessa käyttökertoihin

  5. pohdi, käyttäisitkö vaatetta 3 vuoden päästä

  6. tunnista hankinnan motiivi: halu vai tarve

  7. rakenna 3 asuyhdistelmää mielessäsi

 

1. MATERIAALI JA HOITO-OHJEET

Aloita aina vaatteen pesulapusta

Vaateostosten laatutarkistuksessa ensimmäinen asia on kurkistaa vaatteen pesulappuun. Pesulapusta löydät tärkeät tiedot vaatteen hoito-ohjeista sekä materiaalista. Hyvä nyrkkisääntö materiaaleihin liittyen on, että mitä vähemmän eri materiaaleja sen parempi. Tästä poikkeus on halpa villan korvike akryyli, jota ei tarvitsisi olla koskaan missään vaatteessa. Toinen hyvä vinkki on se, että päämateriaalia, kuten villaa, on hyvä olla yli puolet sekoitteesta. Päämateriaali määrittää vaatteen pääominaisuudet.

Hoito-ohjeet ovat hyvin tärkeä osa vaatetta ja sen ylläpitoa. Laadukas vaate tarvitsee oikeanlaista hoitoa, jotta se pysyy hyvänä pitkään. Nyrkkisääntö on, että mitä herkemmistä kuiduista (silkki, hienot villat kuten kashmir ja angora) on kyse, sitä hellävaraisempaa hoitoa vaate tarvitsee. Mikäli vaate esimerkiksi vaatii käsinpesua tai kemiallista pesua, on hyvä pohtia, oletko valmis siihen.

Kun hallitsee vaatehuollon perusteet, voi huolettomammin panostaa rahallisesti kalliimpaankin vaatteeseen. Vaatehuollossa liikkeelle on hyvä lähteä vaatteen tuuletuksesta ja vaateharjauksesta, mahdollisimman vähäisestä pesusta, oikeasta pesulämpötilasta, vaatteelle sopivasta kuivaustavasta (neuleet tasolla, kangasvaatteet henkarissa) ja tahrojen poistamisesta esimerkiksi sappisaippualla.

 

2. MATERIAALIN NÄPPITUNTUMA

Totuta sormesi vaatteen hypistelyyn

Edellistä kohtaa nopeuttaaksesi, voit harjoittaa sormiesi näppituntumaa. Käy vaatteitasi kotona läpi, ja tutustu eri materiaaleihin. Mikä vaatteistasi on kestänyt hyvin käyttöä ja pesua? Mikä taas on mennyt nopeasti huonoksi? Mitä materiaalia on vaate, jota käytät kaikkein mieluiten? Mitkä materiaalit eivät ole miellyttävä pukea?

Vaatekaupoilla voit hyödyntää tätä näppituntumaa. Rypistele kangasta nyrkkiin ja katso, rypistyykö se vai palautuuko. Se kertoo, millaista käyttöryppyä vaatteessa ilmenee. Esimerkiksi pellavan luonteeseen kuuluu, että se rypistyy herkästi. Venytä kangasta kevyesti, ja näet, palautuuko materiaali, ja onko kuosi painettu tai kudottu. Kudottu/neulottu kuosi on yksi merkki laadusta. Tutki kuidun pituus katsomalla kangasta viistosta ja silittämällä sitä. Vaatteen sileä ja tasainen pinta on yksi merkki laadukkaasta materiaalista. Katkonainen kuitu kertoo heikommasta laadusta. Huomaa, että osa materiaaleista on luonnostaan pörröisempiä kuten mohair.

3. VALMISTUS- JA OMPELUJÄLKI

Tutki saumat ja yksityiskohdat

Laadukkaassa vaatteessa laadukasta ei ole ainoastaan materiaali, vaan myös valmistusjälki. Hyvä tapa varmistaa laadukkaasti ja huolella valmistettu vaate, on kurkistaa sen sisäpuolelle. Laadukkaassa vaatteessa ei näy hutilointia myöskään sillä puolella, joka jää piiloon katseilta. Tarkastele saumoja, näyttävätkö ne siisteiltä ja huolitelluilta sekä ulko- että sisäpuolelta. Kun hieman venytät vaatetta, pysyykö ommel hyvänä, vai tuleeko siihen jotain näkyviä muutoksia.

Laadukkaassa vaatteessa on isojen linjojen lisäksi panostettu yksityiskohtiin ja viimeistelyyn. Tarkastele nappien ja vetoketjujen ommeljälkiä sekä sitä, roikkuuko vaatteessa ylimääräisiä lankoja. Laadukas vaate on sekä päältä että sisältä kaunis ja siisti.

4. LAADUKKAAN TUOTTEEN HINTA

Arvioi hinta suhteessa käyttöön

Ostaessa laadukkaan vaatteen, voi hinta olla korkeampi. Laatu maksaa syystä: siihen on panostettu niin suunnittelun, materiaalien kuin valmistuksenkin osalta enemmän. On kuitenkin tärkeä muistaa, että vaatteen korkea hinta ei ole takuu laadukkuudesta. Ja toisaalta laadukkaita vaateaarteita voi löytyä myös edullisesti, erityisesti käytettynä.

Jos vaatteen hankintahinta mietityttää, voit laskea käyttökertojen suhdetta hintaan. Jos suunnittelet käyttäväsi 100 euroa maksavaa vaatetta vain kaksissa juhlissa, on vaatteen kertahinta 50 euroa. Jos taas otat 100 euron vaatteen ahkeraan arkikäyttöön, voi jo parin kuukauden jälkeen kertahinta olla enää parin euron luokkaa.

 

5. SOPIVUUS ITSELLE

Käyttäisitkö vaatetta vielä 3 vuoden päästä

Vain sinulle sopiva vaate, on rahojesi arvoinen. Vaatetta valitessa ja sovittaessa, pohdi miltä vaate tuntuu päälläsi. Onko se yllä mukava olla? Onko malli ja istuvuus omalle vartalollesi sopiva, mutta myös oman tyylisi mukainen? Korostaako vaate parhaita puoliasi? Tekeekö mieli vaihtaa omat vaatteesi takaisin, vai haluaisitko jättää sovitettavan vaatteen ylle?

Arvioi myös vaatteen ulkonäköä. Miellyttääkö vaatteen ulkoinen olemus? Onko väri ja kuosi sinua? Onko se jotain sellaista, jonka olet valinnut oman tyylisi moodboardiin? Onko vaate täydellinen vai onko kyseessä kompromissi ja ihan kiva, mutta jotain puuttuu? Mikäli vastaus on jälkimmäinen, on vaate todennäköisesti parempi jättää ostamatta.

Hyvä vinkki on miettiä, voitko kuvitella käyttäväsi vaatetta edelleen kolmen vuoden päästä. Se voi paljastaa, onko kyseessä hetken mielijohde vai todellinen ajaton aarre, jonka haluat pukea yhä uudelleen päällesi.

 

6. HALU VAI TARVE

Tunnista motiivisi tehdä hankinta

Olemme tottuneet ostamaan ylitse tarpeidenne. Siksi on hyvä pysähtyä kysymään itseltään, onko kyseessä halu vai tarve. Usein nopeasti ajateltuna vastaus on, että tarvitsen, vaikka todellisuudessa haluan. Haluamisessa ei ole mitään vikaa. On paljon asioita, jotka tuottavat meille hyvää oloa, mutta joita emme kuitenkaan todella tarvitse. Joskus tuon kysymyksen pohtiminen voi kuitenkin muuttaa ostopäätöstä.

Lisäksi voit miettiä, kuka vaatteen haluaa. Oletko se sinä, onko se ystävä, vai kenties somevillitys? Yritätkö sopeutua muottiin, johon et oikeastaan edes halua, vai toteutatko omaa tyyliäsi? Eli toisin sanoen, mikä motivoi ostamaan ja haluamaan uutta vaatetta.

7. YHDISTELTÄVYYS

Keksi vähintään kolme asuyhdistelmää

Vain harva vaate on sellaisenaan puettavissa, vaan vaate tarvitsee muita ollakseen asukokonaisuus. Mieti siis, miten uusi vaatehankinta toimisi yhdessä muiden vaatekaapissasi jo olevien vaatteiden ja asusteiden kanssa. Rakenna mielessäsi vaatteen ympärille ainakin kolme asua, jotka koostat jo omistamistasi vaatekappaleista. Jos asukokonaisuudet on helppo keksiä, on todennäköistä, että se pääsee käyttöön. Jos ajatusleikki oli vaikea, kannattaa hankintaa vielä harkita.

Omalla tyylimatkalla on hyvä muistaa, että mikäli matka on vasta alussa ja tiedät suunnan, mutta et vielä juurikaan omista haluamiasi vaatteita, yhdistely saattaa senkin vuoksi ontua. Yksikin omanlaisesi asukokonaisuus riittää tyylimatkasi alussa, heti ei tarvitse koko vaatekaapin näyttää ihannetyylisi mukaiselta.

LOPUKSI

Toivottavasti tämä teemasivu on auttanut sinua laadun tunnistamisessa sekä sen arvioinnissa, onko uusi vaateaarre sinulle sopiva, pitkäikäinen lempivaate.

Yksi toimiva vinkki on kirjoittaa vaatehankintojen ostoslista, joka konkretisoi halujen sekä tarpeiden pohdinnat ja auttaa tekemään oman tyylisi kannalta olennaisia hankintoja.

Olethan tilannut jo Tyyliuutiset?

Piditkö tyylioppaasta? Siinä tapauksessa pidät myös Tyyliuutisista. Tyyliuutiset on Tyylipuhetta Median oma inspiraatiokirje. Saat kerran kuussa, kuukauden viimeisenä perjantaina, lisää ajatuksia ja vinkkejä oman kestävän tyylisi rakentamiseen, tyyli-itsevarmuuteen ja päivittäiseen pukeutumiseen. Löydät Tyyliuutisten tilauslomakkeen sivun alareunasta.