TEEMA

OMAN TYYLIN TUNTEMINEN

Kattava opas oman tyylin tuntemiseen ja rakentamiseen - 7 vaihetta

Oma tyyli on omaan elämäntyyliin sopiva, itselle mieluisa tapa pukeutua. Kun oma tyyli on selkeä, on helpompi löytää iloa omista vaatteista ja pitää niistä hyvää huolta.

OMA TYYLI

Oma tyyli on osa sanatonta viestintää ja kun pukeutuu tavalla, jossa on itsellä mukava olla, se myös kukoistaa ulospäin. Oman tyylin tunteminen tuottaa hyvää oloa. Lisäksi se tuo helppoutta arkeesi ja päivittäiseen pukeutumiseen. Se on suuri ilon aihe, mutta myös kestävän pukeutumisen lähtökohta.

Tyyli on vahvasti sidottu persoonaan ja identiteettiin: mieltymyksiin ja siihen, keitä olemme. Yhtälailla tyyliin vaikuttaa vartalomme sekä elämäntilanteemme. Tyylin ei ole tarkoitus olla tietynlainen: muodin mukainen, kallis, uniikki tai edes erottuva. Tyylisi tärkein tehtävä on pukea sinut haluamallasi tavalla elämäsi eri tilanteisiin.

Oman tyylin tunteminen kannattaa, sillä se vähentää vaatevirtaa luoksesi ja luotasi pois, tehden suuren vastuullisuusteon ympäristöllemme sekä pidemmän tähtäimen taloudellisen teon kukkarollesi. Parhaimmillaan oman tyylin tunteminen saakin sinut tuntemaan, että voit olla enemmän ja täydemmin itsesi - vastuullisuutta ja rahan säästöä unohtamatta.

TEEMASTA

Tässä oppaassa kerromme, miten voit rakentaa ja oppia tuntemaan oman uniikin tyylisi. Tarkoitus ei ole, että tulet päivittämään koko garderobisi uusiin vaatteisiin. Kyse on tyylisi määrittelystä ja päivittäisen pukeutumisen helpottamisesta lähtökohtana oma olemassa oleva vaatekaappisi.

Tutustu aiheeseen lisää

Kuuntele myös Tyylipuhetta Podcastin jakso 34, jossa pohditaan tyylin ja identiteetin yhteyttä sekä jakso 27, jossa käydään kolmen näkökulman kautta läpi, miksi tyyli tekee hyvää. Mikäli taas olet epävarma, voitko pukeutua oman tyylisi mukaisesti, on jakso 28 täydellinen sinulle.

1. KUVAT

Tyylin määrittely - luo oman tyylin moodboard.

Näet pukeutumisen inspiraatiota päivittäin: kadulla, verkossa, lehdissä, somessa. Kun lähdet määrittelemään omaa tyyliäsi, kehotan sinua ensin keräämään yhteen paikkaan silmääsi miellyttävää tyyli-inspiraatiota. Se voi olla fyysisesti lehdistä leikaten tai sähköisesti esim. Pinterest-tauluun.

Seuraavaksi karsi inspiraatiokuvia. Valitse n. 10 kpl kaikkein mieluisinta kuvaa, jotka muodostavat oman tyylisi moodboardin, visuaaliset suuntaviivat.

>>> Millaisia asuja ihailet? Millaisiin vaatteisiin haluaisit pukeutua joka päivä?

 

2. SANAT

Tyylin määrittely - kirjoita kuvaus omasta tyylistä.

Katso rakentamaasi oman tyylin moodboardia ja analysoi valitsemiesi kuvien tyyliä. Kun tarkastelet kuvia, pyri sanoittamaan, mistä tyylissä erityisesti pidät, ja mitä elementtejä kuvissa toistuu: värejä, materiaaleja, leikkauksia, siluetteja, kuoseja, vaatekappaleita, stailauksia jne.

Kirjoita analyysisi pohjalta sanallinen, kompakti n. 5 lauseen kuvaus tyylistäsi.

>>> Mitkä sanat kuvailevat tyyliäsi? Millaisia vaikutteita näet tyylissäsi?

3. OMAT VAATTEET

Käy läpi vaatekaappisi, ja valitse oman tyylin kannalta olennaisimmat vaatteet.

Siirry luomasi oman tyylisi määritelmän: moodborardin sekä tyylisi sanallisen kuvauksen kanssa vaatekaapillesi. Käy läpi vaatteesi, ja tarkastele niitä oman tyylisi määritelmän kautta.

Erottele vaatekaapistasi vaatteet, jotka sopivat tyylisi määritelmään. Et välttämättä löydä tismalleen samoja vaatteita kuin inspiraatiokuvissasi, mutta älä huoli. Se ei ole ollenkaan välttämätöntä. Valitse niitä mieluisimpia vaatekaappisi vaatteita, jotka osuvat mahdollisimman lähelle tyylisi määritelmää.

>>> Mitä vaatteita tarvitset tyylisi toteuttamiseen? Mitkä jo omistamistasi vaatteistasi ovat tyylisi mukaisia?

HUOM // En suosittele vaatekaapin täystyhjennystä (konmarittamista) kerralla. Voit ensin kokeilla laittaa osan vaatteista joksikin aikaa sivuun, pois näkyvistä. Vasta, kun oma tyyli alkaa tulla selkeämmäksi, olet valveutuneempi näkemään, mille vaatteille ei enää tule käyttöä. Tahraiset ja rikkinäiset kuuluvat roskiin. Hyväkuntoiset voit myydä tai antaa eteenpäin.
 

4. UNIVORMUT

Rakenna 1-5 kpl oman tyylin univormuja.

Univormu on turva-asu, joka pyrkii vastaamaan kysymykseen: Jos tyylini olisi yksi asu, millainen se olisi.

Tarkastele vaatekaapista erilleen ottamiasi, tyylimääritelmäsi mukaisia vaatteita ja rakenna niiden ympärille oman tyylisi univormuja 1-5 kpl.

​Kokeile univormut yllesi ja stailaa mieluisaksi. Lopuksi kirjaa univormut muistiin tai ota niistä kuvat.

>>> Haluatko lukea lisää univormuajattelusta? Katso kohdat 3-5 univormuajattelun oppaasta.

5. KÄYTTÖ

Ota oman tyylin univormut käyttöön päivittäisessä pukeutumisessa.

Joskus ihannetyylimme on sopiva ihanne-elämäntyyliimme, mutta ei tämänhetkiseen elämäämme. Se, toimiiko oma, uudelleenmääritelty tyyli käytännössä, selviää parhaiten kokeilemalla.

Käytä oman tyylin univormujasi 1-2 viikkoa ja seuraa, miltä ne tuntuvat arjessasi. Parhaassa tapauksessa tulet huomaamaan, miten päivittäinen pukeutuminen helpottuu. Tiedät aina, että vaatekaapistasi löytyy varmat yhdistelmät päiväsi menoihin.

Jos näiden viikkojen aikana huomaat, että rakentamasi asut eivät olekaan sinun tyyliäsi, palaa ihannetyylisi määritelmään sekä univormuihisi. Ole yhä realistisempi määritelmässäsi ja tee muutoksia, jotta oma tyylisi olisi vielä paremmin sinun tyylisi.

MUISTA // Mikään ei estä sinua sekoittamasta univormujasi päivittäisessä pukeutumisessa muihin vaatteisiin tai keskenään. Univormupukeutumisen hienous on se, että sinulla on selkeys oman tyylin mukaisista asuista, mutta samaan aikaan vapaus olla luova.

6. OSTOSLISTA

Luo ostoslista vaatekaappisi puutteista oman tyylisi toteuttamiseen.

Kun opit tuntemaan oman tyylisi paremmin, tulet huomaamaan, että et välttämättä halua enää paljoa uusia vaatteita. Haluat niitä tiettyjä, oikeita vaatteita.

Voi olla, että jo käydessäsi läpi omistamiasi vaatteita ja rakentaessasi univormuja huomasit, että vaatekaapistasi puuttuu olennaisia osia. Nimeä nämä puutteet, ja kirjaa ne ylös ostoslistaksi.

Kannustan olemaan pitkäjänteinen etsimään parasta mahdollista versiota puuttuvasta vaatteesta. Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin ja satsaa aina laatuun: materiaaleihin, ajattomuuteen ja istuvuuteen. Vain silloin vaate todella palvelee käytössäsi.

>>> Millaisia puutteita olet huomannut vaatekaapissasi uudelleenmääritellyn tyylisi toteuttamiseen?

 

7. PÄIVITYS

Vietä hetki tyylisi ja vaatekaappisi parissa aina uuteen kauteen siirryttäessä tai elämänmuutoksen kynnyksellä ja päivitä tarvittaessa.

Oman tyylisi on tarkoitus toimia tämän hetkisessä elämässäsi. Kaudet vaihtuvat, elämäntilanteesi muuttuvat, sinä muutut. Siksi tyylikin muuntautuu mukanamme läpi elämämme eri vaiheiden.

Ota hetki aikaa tyylisi ja vaatekaappisi parissa aina, kun tuntuu, että tyylisi voisi kaivata pientä päivittämistä. Hyvä esimerkki tästä on uuteen kauteen siirtyminen. Käy silloin läpi tämän oppaan vaiheet 3-6, ja luo uuteen kauteen sopivat univormut.

Jos koet tarvetta suuremmille päivityksille esimerkiksi uudelle paikkakunnalle muuton, uuden työn tai vanhemmuuden myötä, aloita tyylisi uudelleenmäärittely alusta, ja tee myös vaiheet 1-2.

​HUOM // Usein, kun koemme tarvetta päivittää tyyliämme ilman suurempaa syytä, voi pienilläkin muutoksilla saada aikaan paljon. Kokeile ennen koko tyylin uudelleenmäärittelyprosessiin ryhtymistä ensin vaihdella asusteita, järjestellä vaatekaappi uudelleen, esimerkiksi minimalistisen kapselivaatekaapin mukaan, tai hakea vaatteiden yhdistelyinspiraatiota tyyli-ikoniltasi.

LOPUKSI

Toivottavasti oppaasta oli apua sinulle oman, ainutlaatuisen tyylisi tuntemisessa ja määrittelyssä.

Toivon, että oma tyylisi voisi tuottaa sinulle helpotusta, iloa ja voimaa päivittäiseen pukeutumiseen. Tyyli on ihana asia – muista nauttia siitä!

Olethan tilannut jo Tyyliuutiset?

Tyyliuutiset on Tyylipuhetta Median oma inspiraatiokirje. Saat kerran kuussa, kuukauden viimeisenä perjantaina, lisää ajatuksia ja vinkkejä oman kestävän tyylisi rakentamiseen, tyyli-itsevarmuuteen ja päivittäiseen pukeutumiseen. Löydät Tyyliuutisten tilauslomakkeen sivun alareunasta.