TEEMA

KAIKKI VAATTEIDEN KARSIMISESTA

Vaatekaapin karsiminen 4 pinon tekniikalla ja vastuullinen kierrättäminen

Tavaraa kertyy helposti liikaa. Kun vaatekaapissa on liian paljon vaihtoehtoja ja valinnanvaraa, päivittäinen pukeutuminen menee solmuun. On vaikea hahmottaa, mitä tänään haluaisin ja voisin pukea. Silloin on aika karsia vaatteita.

 

KOHTI MINIMALISTISTA VAATEKAAPPIA

 

Kestävän kuluttamisen näkökulmasta huolella ja harkiten tehty vaatteiden karsiminen on ihan yhtä tärkeää kuin vastuullinen vaatteiden ostaminen.

Vältä ylikarsimista. Mikään ei ole typerämpää kuin karsia karsimisen vuoksi tai pahimman tavaraähkyn keskellä, ja möyhemmin ostaa samoja asioita uudelleen.

Karsimisessa ei kannata kiirehtiä! Malta mielesi ja karsi vasta, kun oma tyyli on alkanut kirkastua. Vaatekaapissasi on enemmän potentiaalia kuin tällä hetkellä osaat nähdäkään!

Tarvitseeko vaatteita karsia? Vastaus on: ei välttämättä.

Vaatteita ei tarvitse karsia, jos ne mahtuvat säilytystiloihisi ja ne eivät haittaa arkeasi – ja jopa tuottavat hyvää!

Vaatteita pitää karsia, jos säilytystilat eivät riitä, ja ne vievät liikaa huomiota ja aikaasi. 

Vaatteita kannattaa karsia, jos haaveilet yksinkertaisemmasta elämästä, olet kateellinen jollekulle, jolla on vain pieni vaatevarasto ja asujen valinta on vaikeaa.

 
 

Kaikista ei tarvitse tulla minimalisteja. Mutta jokainen voi hyötyä minimalistisesta kapselivaatekaapista. Ennen kuin karsit vaatekaappia ja luovut vaatteistasi kokonaan, kokeile minimalistista kapselivaatekaappia. Menetelmässä vähennät esillä olevien vaatteiden määrää merkittävästi ilman, että mitään tarvitsee heittää kokonaan pois. Pääset myös shoppailemaan omaa vaatekaappiasi, kun päivität kapselia. Saat sitä kautta uutuuden kokemuksia, joita jokainen kaipaamme vaatekaapissamme aika ajoin. Minikapseli on kestävän ja yksinkertaisen, mutta vaihtelevan tyylin win win win!

 
 
 

VAATTEIDEN KARSIMINEN

80% sekä tyylin yksilövalmennuksen asiakkaista että Tyyli Workshopin osallistujista kaipaa, että oma vaatekaappisi olisi nykyistä pienempi. Vaatteiden karsimisen opas on kädenojennus tähän tarpeeseen. Se on käytännöllinen, vaihe vaiheelta etenevä ohjeistus siihen, miten teet vaatekaapistasi selkeämmän ja pienemmän, mutta kuitenkin toimivan kokonaisuuden. Karsimista ei tehdä karsimisen ilosta, vaan jotta elämä oman vaatekaapin kanssa olisi helppoa ja sujuvaa.

TUTUSTU AIHEESEEN LISÄÄ

Kiertotaloudesta puhuimme podcast-jaksossa nro 48 Maj-Lis Viitasen kanssa vieraillessani kiertoutalouden pioneerin, Pure Wasten luona. Kiertotalouden ja tyylin yhteyttä käsittelin myös podcast-jaksossa nro 22. Mitä tapahtuu vaatteille, joita emme enää rakasta — podcast-jaksossa nro 13. Kevätsiivouksesta ja sen hillitsemisestä juttelin podcast-jaksossa nro 6. Oman vaatekaappini karsimisesta 50% pienemmäksi olen kertonut verkkoartikkelissa sekä myös siitä, miten koukutuin minimalisointiin.

 
 

1. VAHVISTA OMAA TYYLIÄSI

Selkeytä, mitä vaatteita haluat ja tarvitset vaatekaappiisi jäävän

Karsimisessa yhtä olennaista kuin se, mitä heittää pois, on se, mitä jää jäljelle. Jotta osaat karsia hyvin, sinun on tiedettävä, mitä haluaisit vaatekaappiisi jäävän. Toisaalta liian suuri vaatemäärä voi olla myös este selkeälle omalle tyylille.

Oman tyylin kirkastaminen ja vaatekaapin karsiminen on siis yhdenlainen muna-kana-tilanne. Kumpi tulee ensin? Prosessit ovat usein rinnakkaiset, mutta suosittelen lämpimästi ennen vaatekaapin karsimista selkeyttämään sitä, millainen kaipaisit oman tyylisi olevan. Jos ihannetyylisi konsepti on epäselvä, et myöskään osaa nähdä sitä potentiaalia, jota nykyisissä vaatteissasi jo on. Kestävintä sekä kukkarollesi että ympäristölle on käyttää omia vaatteita mahdollisimman pitkään!

>>> Tutustu oman tyylin löytämisen oppaaseen.
 

2. KÄY LÄPI VAATEKAAPPISI

Käy vaatteet läpi kategorioittain

Kun olet testannut minimalistista kapselivaatekaappia sekä luonut oman tyylisi univormut, alkaa oman vaatekaapin mahdollisuudet olla hyvin testattu. Olet tehnyt tärkeän pohjatyön ja voit aloittaa vaatekaapin karsimisen.

Käy läpi vaatekaappisi. Voit tehdä vaatteiden läpikäynnin itsellesi helpoimmassa järjestyksessä: säilytyspaikan mukaan tai kategorian mukaan. Jos vaatekaappisi on todella runsas, on hyvä aloittaa säilytyspaikan mukaan karsimisesta, jotta pääset vauhtiin. Kaikissa muissa tapauksissa suosittelen lämpimästi läpikäymistä kategorioittan! Ota saman kategorian vaatteet kerralla esille esimerkiksi sängylle ja aloita läpikäynti.

 
 
 

3. LAJITTELE VAATTEET 4 PINON TEKNIIKALLA

Lajittele vaatteet 4 pinoon: oi kyllä, ehkä, huolla ja ei kiitos.

Kun teet lajittelua, on vaatteiden sovittaminen sallittua. Onhan tärkeä pitää huoli, että kaikki pitämäsi vaatteet sopivat sinulle!

Varo kuitenkin jumittumista, joten älä pysähdy liian pitkäksi aikaa yhden vaatteen kohdalle.

 
 

OI KYLLÄ

Nämä ovat vaatteita, joille voit helposti sanoa kyllä – niitä, joita rakastat ja joita käytät.

Oi kyllä -vaate sopii sinulle ja vie tyyliäsi oikeaan suuntaan. Viikkaa ja ripusta vaatteet takaisin paikoilleen.

HOX! Käytä tilanne hyväksesi ja luo vaatekaappiisi uusi järjestys! Pohdi, miten vaatteet pääsisivät vaatekaapissasi parhaiten oikeuksiinsa. Siirrä samalla harvoin käytössä olevat vaatteet kuten juhlavaatteet selkeästi erilleen aktiivikäytössä olevista arkivaatteista. Inspiroiva vaatekaappi inspiroi pukeutumaan. 

EHKÄ

Kun vaate ei ole selkeästi kyllä tai ei, mutta se on ehjä ja sopiva, laitetaan se ehkä-pinoon.

Ota epävarmuutta tuottaviin vaatteisiin etäisyyttä ja laita ne säilöön odottamaan. Teet näin vaatteista “väliluopumisen”. Aseta itsellesi määräaika esim. 3 kk tai 6 kk, jonka jälkeen käyt pinon uudelleen läpi. Laita määräaika ylös kalenteriisi!

HOX! Pidä säilöttävät vaatteet jollain tavalla erillään käyttövaatekaapistasi, toinen hyllykin riittää. Näin tiedät, että vaatteet ovat odottamassa ja voit olla kiinnittämättä niihin huomiota määräajan verran.

 

HUOLLA

Kaikki huoltoa ja korjausta vaativat vaatteet kuuluvat tähän pinoon.

Tee tarvittavat huoltotoimet: höyrytä rypyt, harjaa nypyt, poista tahrat, ompele irronneet napit ja kuro repeämät itse tai vie vaatteet ompelijalle tai suutarille. Kun vaatteet ovat taas siistit, on pino lajiteltava uudelleen ja päätettävä, onko vaate oi kyllä, ehkä vai ei kiitos.

HOX! Ei kiitos -vaatteet, jotka ovat rikki, kuuluvat myös tähän pinoon. Tienaat enemmän rahaa, kun myyt vain hyväkuntoisia ja ehjiä vaatteita eteenpäin.

 

EI KIITOS

Voit helposti sanoa ei kiitos ja hei hei niille vaatteille, jotka eivät sovi sinulle, jotka ovat epämiellyttäviä materiaalin tai värin takia tai joille et millään tavalla näe elämässäsi enää käyttöä.

Nämä vaatteet eivät kuulu enää takaisin vaatekaappiisi, vaan vastuullisesti kiertoon.

HOX! Kokonaan oma kategoriansa ovat tunne- ja muistovaatteet. Muistorikkaat, mutta ei käytössä olevat, vaatteet eivät kuulu vaatekaappiisi. Säilö muistovaatteet muovilaatikkoon tai pukupussiin. Aseta itsellesi raja, miten paljon voit säilöä ja ehdit muistella! Kaikkia muistoja ei tarvitse kantaa mukana.
 

4. LAITA KARSITUT VAATTEET VASTUULLISESTI KIERTOON

Vaatteiden kierrättämisen A-F vaihtoehdot

Kun olet käynyt läpi vaatekaappisi ja karsinut pois ne vaatteet, joille voit sanoa ei kiitos, on aika päättää, mitä teet näille vaatteille. Tässä ovat vaihtoehdot karsituille vaatteille parhaasta huonoimpaan sosiaalisen ja ekologisen kestävyyden näkökulmasta:

 

A Myy vaate takaisin brändille.

Moni kotimainen vaatebrändi on lanseerannut oman second hand -palvelun vaatteilleen, mikä oiva väylä myydä oma vaate eteenpäin.

B Myy vaatteet itse verkossa tai kirpputorilla.

Hyödynnä online-kirpputoreja kuten Emmy, Ninyes, Tise, Sellpy, Facebook Marketplace ja Tori.fi tai myy paikkakuntasi kirppistapahtumassa tai itsepalvelukirpputorilla. Osa second hand -puodeista sisäänostaa vaatteita sekä tarjoaa all inclusive -palvelua.

C Anna vaatteet tutuillesi tai perheenjäsenillesi.

Pidä huoli, että vastaanottaja aidosti haluaa vaatteen eikä ota sitä vain velvollisuudentunnosta.

D Lahjoita vaatteet paikalliseen kierrätyskeskukseen tai hyväntekeväisyysjärjestölle.

Monet kierrätyskeskukset ja esimerkiksi seurakuntien hyväntekeväisyyskirpputorit lajittelevat vaatteet paikallisesti ja myyvät parhaat omalla paikkakunnalla. Lahjoita aina vain siistiä ja hyväkuntoista!

E Lahjoita vaatteet keräyslaatikoihin.

Vaatekeräys on nopea tapa päästä vaatteistaan eroon. Muista pakata vaatteet aina tiiviisti muovipusseihin ja ole tarkka, että laitat keräykseen vain siistiä ja hyväkuntoista. Parhaat myydään Suomessa, minkä lisäksi vaatteita kuljetetaan Suomen ja jopa Euroopan rajojen ulkopuolelle mm. paikallisten riesaksi Afrikan rannikoille.

F Lahjoita vaatekauppojen keräyslaatikoihin.

Moni pikamuotifirma on vastaanottanut vaatteita viherpesu ja lisämyynti mielessä. Tämän vaihtoehdon kohdalla kannattaa olla tarkkana, mitä vaatteille luvataan tehdä brändin toimesta. Hyväntekeväisyys ei ole riittävä vastaus.

HOX! Eteenpäin uudelleenkäyttöön kelpaavat ehjät ja puhtaat vaatteet. Sellaiset, joita voisit itsekin kuvitella ostavasi!

Käyttökelvottomat (mutta kuivat!) vaatteet ovat poistotekstiiliä ja kuuluvat tekstiilien kierrätykseen.

Öljyiset, haisevat ja homeiset vaatteet, käytetyt uima-asut, alusvaatteet, sukkahousut ja sukat sekä käyttökelvottomat kengät, laukut ja vyöt kuuluvat sekajätteeseen.

LOPUKSI

Olennaisinta on hidastaa vaatteiden kuluttamista – sekä ostamista että karsimista.

Etenkin kasvavien lasten kohdalla tai jos vartalosi muuttuu lyhyen ajan sisään merkittävästi on vaatteiden kierto ja “läpimeno” vaatekaapissasi välttämätöntä ja joskus nopeaakin. Se on luonnollista. Mutta meidän, joilla vaatekoko pysyy suurin piirtein samana vuosia, on iso vastuu pitää huoli, että olemme valikoivia – jopa nirsoja, siitä, mitä vaatteita annamme vaatekaappiimme tulla ja toisaalta, mitä laitamme pois.

Karsimiseen voi jäädä koukkuun. Siksi on tärkeä muistuttaa itselleen, että vaatteiden karsiminen ei ole koskaan itse tarkoitus. Se on vaihe kohti toimivaa tyyliä ja omannäköistä vaatekaappia.

Olethan tilannut jo Tyyliuutiset?

Tyyliuutiset on Tyylipuhetta Median oma inspiraatiokirje. Saat kerran kuussa, kuukauden viimeisenä perjantaina, lisää ajatuksia ja vinkkejä oman kestävän tyylisi rakentamiseen, tyyli-itsevarmuuteen ja päivittäiseen pukeutumiseen. Löydät Tyyliuutisten tilauslomakkeen sivun alareunasta.