Tiia-Elina Halttunen - itse valmistettua muotia ja unelma vaatetusalalla

 

Tiia-Elina on vastavalmistunut ylioppilas Jyväskylän musiikkilukiosta. Välivuottaan hän viettää työskentelemällä Fidan kirpputorilla myyjänä. Seuraavaksi suunnitelmissa on vaatetusalan peruskoulutus, koska Tiia-Elinan unelma on työskennellä vaatealalla.

 

Seuraa Tiia-Elinan arkea Instagramissa:

@teannesophie

Ihastele ja osta Tiia-Elinan vaateluomuksia Instagramissa:

@meitsincouture

 

Artikkelin kuvat: Tiia-Elinan kotialbumi

 

MUODIN YMPÄRISTÖVAIKUTUKSIIN HERÄÄMINEN

Lukion alussa Tiia-Elina törmäsi Instagramissa Yle Kioskin julkaisuun, joka kysyi katsojalta: "Tiesitkö, kuinka saastuttava muotiteollisuus on?". Siihen asti Tiia-Elinan omassa arvomaailmassa ainoastaan vaatteiden eettisyys ja ihmisoikeuskysymykset olivat saaneet painoarvoa. Hänellä ei juuri ollut tietoa vaatteiden ekologisuudesta.

Vastuullisuuteen heräämisen kynnyksellä Tiia-Elina kertoo: "En sinällään muuttanut toiminnassani mitään. Olin jo valmiiksi suosinut käytettyjä vaatteita. Aloin kuitenkin tarkkailemaan kulutustani kriiittisemmin."

Monet nuoret eivät tiedä, että pikamuodin ja high fashion -merkkien väliin jäävät lukuisat pienbrändit. Kun puhutaan nuorten mahdollisuuksista tehdä vastuullisia valintoja, huomauttaa Tiia-Elina, että kestävämpien valintojen tekeminen on yhteinen asia. Niin nuoret kuin vanhatkin ovat kaikki vastuussa valinnoistaan.

 
 

"Jos ostat H&M:stä 50 € :lla, ei se juuri heilauta liikevaihtoa. Sama summa pienyrityksessä on suuri asia", Tiia-Elina muistuttaa. Hän tietää, miten suuri positiivinen vaikutus pienten yritysten suosimisella on, mutta kokee kuitenkin löytävänsä tyyliinsä paremmin sopivia, hyväkuntoisia ja laadukkaita vaatteita pieniltä kirpputoreilta, joista esimerkkinä hän mainitsee jyväskyläläisen Herttala second hand -liikkeen.

Neuvoksi vastuullisiin valintoihin Tiia-Elina kehottaa hyödyntämään kirpputorien tarjontaa ja ylipäätään ostamaan vähemmän. Hänen mukaansa ylikuluttaminen voi tapahtua myös käytettyjen vaatteiden kohdalla.

 
 
 
 

“HALUAN LUODA VAATTEITA, JOILLA ON TARINA JA MERKITYS.”

 
 

URAHAAVE VAATETUSALALLA

Haute Couture on muotitaiteeseen viittaava suuntaus, joka inspiroi valtavasti Tiia-Elinaa. Suuntaukseen kuuluu korkeatasoinen, yksilöllinen muotiluomusten valmistus ja viimeistely. Tulevaisuudessa Tiia-Elina haaveilee työstä muodin ja vaatteiden parissa.

Tiia-Elina otti konkreettisia askelia kohti urahaavettaan jo lukion aikana tekemällä kierrätysvaatemalliston kuvataiteen diplomityönään. "Näen muodin taiteena", hän taustoittaa valintaansa.

Tavoite diplomityössä oli valmistaa vaatteita mahdollisimman luovasti. Mallistoonsa hän valmisti muun muassa häämekon verhoista, hatun pahvista ja jääkiekkoteipistä sekä mekon kauluksen ruokapöydän tableteista. Osa vaatteista toimii käytössä myös arkena.

Yhtä mallistonsa mekkoa Tiia-Elina kuvailee voimavaatteeksi, jonka innoittajana toimi prinsessa Dianan "kostomekoksi" -kuvattu musta juhla-asu. "Tarina toimii usein inspiraationa ja kipinä voi syntyä myös oman elämän kautta", kuvailee Tiia-Elina suunnitteluprosessiaan.

Tiia-Elina ei ainoastaan halua suunnitella ja valmistaa vaatteita, vaan myös puhua niistä. "Haluan luoda vaatteita, joilla on tarina ja merkitys", Tiia-Elina kuvailee. Asujen valmistus isompiin tilaisuuksiin ja punaisia mattoja varten on hänen unelmissaan. Tällä hetkellä hän kuitenkin keskittyy vielä pieniin haaveisiin ja konkreettisiin seuraaviin askeliin: "Menen opiskelemaan, jotta tietäisin, mitä töitä vaateala voi tarjota."

 
 

MUOTIA ITSE VALMISTAMALLA JA TUUNAAMALLA

Tiia-Elina valmistaa ja tuunaa vaatteita, joista osan hän myy Instagram-tilillään. "Olen saanut vaikutteita mummolta, joka neuloi huiveja ja lapasia sekä tädiltä, joka tuunasi esimerkiksi vanhojen tanssimekkoni", Tiia-Elina kertoo.

"Ei mulla ole mitään hajua, miten vaatteita oikeasti tehdään", Tiia-Elina naurahtaa. Hän kertoo oppineensa vaatteiden valmistuksen epäonnistumisten kautta itse tekemällä.

Ideoita vaatteisiin Tiia-Elina saa kaikkialta ympäriltään: "Jo teinivuosista lähtien suurin ihailun kohteeni on ollut Dior." Ideakuvan löytymisen jälkeen alkaa pohdinta, miten kyseinen vaate olisi voitu tehdä. "Lopputuloksesta voi tulla joko fiasko tai tosi onnistunut", kuvailee Tiia-Elina valmistusprosessia.

 
 

MITEN VALMISTAA VAATTEITA ITSE? - 5 VINKKIÄ

  1. Tärkeintä vaatteiden valmistuksessa on oma kiinnostus ja innostus.

  2. Aloita tuunaamisesta, jotta oma tuntuma vaatteisiin kehittyy. Kokeile vaikka ommella helmiä paidan kauluksiin tai maalata farkkuihin.

  3. Sen sijaan, että ostaisi kalliita kankaita, kannattaa suosia käytettyjä verhoja. Materiaalia on paljon tarjolla kirpputoreilla, se on halvempaa ja ekologisempaa.

  4. Vaatteiden valmistuksessa vain mielikuvitus on rajana. Lähde liikkeelle hakemalla ideoita vaatemerkeiltä, Pinterestistä tai esimerkiksi fiktiivisistä hahmoista.

  5. Muista, että virheet kuuluvat prosessiin. Oma asenne ja kärsivällisyys ratkaisee.

 
 
 
 

KUVAILE TYYLIÄSI KOLMELLA SANALLA

Feminiininen, minimalistinen ja rennon istuva.

Tyylini vaihtelee fiiliksen mukaan, joten sitä on hieman vaikea määritellä.


 
 

JOS TYYLISI OLISI YKSI ASU, MILLAINEN SE OLISI?

Jos tyylini olisi yksi asu se olisi neutraalin värinen housupuku, musta tai valkoinen poolo sekä tennarit tai korkokengät tilanteesta riippuen. Käytän paljon housupukuja ja suurin osa puvuistani on käytettynä hankittuja.


 
 

MIKÄ ON PITKÄIKÄISIN VAATTEESI?

Pitkäikäisin vaatteeni on denim-kauluspaita, jonka isä osti minulle, kun olin 6. luokalla. Tuunasin sitä ompelemalla kaulukseen helmiä kuusi vuotta myöhemmin. Paita on käytössä edelleen.


Edellinen
Edellinen

Tyylipuhetta Podcast - Minä ja tyyli – pelkkää pintaa vai jotain syvällisempää

Seuraava
Seuraava

Tyylipuhetta Podcast - Jarruta, ajettele, toimi – kestävästi uuteen vuodenaikaan