Tyylipuhetta Podcast - ROCK IT LIKE YOUR GRANNY: Qierto – parhaat opit vanhemmilta sukupolvilta

 

Paljon on tapahtunut vaatteiden tuotannossa ja laadussa viimeisten vuosikymmenten ajan. Tämän päivän pikamuotiteollisuudessa mutkia vedetään suoriksi ja kustannustehokkuus on avainsana. Mitä kaikkea voimmekaan oppia mummojen ullakoiden aarteista ja vanhempien sukupolvien kulutustottumuksista?

 

KUUNTELE PODCAST


 

Elsan vieraana on tässä jaksossa Qierton, vintage ja second hand / kierrätysverkkokaupan perustaja, Riikka Tapola. Qiertolla on kuratoitu valikoima second hand vaatteita sekä Riikan itse kierrätysmateriaaleista valmistamia tuotteita, kuten tyylikkäitä lettipantoja. Sen lisäksi, että Riikka toimii yrittäjänä, hän on myös vaatetusalan opiskelija sekä vintage ja second hand intoilija. Riikka tykkää mukavista ja väljistä vaatteista sekä kontrasteilla leikittelystä.

 

Hän pitää myös tärkeässä arvossa isoäidiltä saamaansa nappikoteloa, jonka tarinasta ja tarkoituksesta pääset kuulemaan lisää jaksossa. Ehkä haluat jakson kuunneltua, itsekin omistaa sellaisen…


 

ROCK IT LIKE YOUR GRANNY on jaksosarja, jossa katsotaan ihaillen taaksepäin ja pyritään ammentamaan inspiraatiota ja tärkeitä oppeja tämän päivän vaateteollisuuteen ja omiin kulutustottumuksiin. Niin tehdään tässäkin jaksossa.

Elsa ja Riikka pureutuvat pikamuotiteollisuuden ongelmakohtiin ja etsivät parempia ajatusmalleja tämän päivän äärimmilleen vietyjen muodin syklien muuttamiseen. Mikä kaikki sitten on pielessä pikamuotiteollisuudessa? No, aika moni asia kieltämättä. Mutta jo esimerkiksi sellainen ”pikkujuttu”, että me valmistetaan koko ajan lisää tuotteita ja vieläpä huonolaatuisia, joissa materiaalit ovat usein heppoisia ja sukupolvelta toiselle ei siirry muutaman euron tuotteet, joissa oikeaoppiset ompelutavat jäävät kustannustehokkuuden jyrän alle.

 

 

Vaate on sijoitus. Se, että investoi rahaa ja tunnetta johonkin, saa meidät myös arvostamaan ja pitämään huolta.

Elsaa ja Riikkaa yhdistää monen muun asian ohella vaatetusompelun perustutkinto. Tämä saa heidät keskustelemaan siitä, mistä ja miten vaatteet oikeastaan tulee. Kuka ne tekee vai onko olemassa vaatteita valmistavia koneita, t-paidan sentään saa viidellä eurolla ja se on nykypäivän normi. Moni asia tuntuu hämärtyneen ja unohtuneen, kun tämän päivän vaatteissa lukee enää hyvin harvoin Made in Finland ja vaateteollisuus on viety meiltä näkymättömiin, taas kerran, kustannustehokkaampiin maihin.

Elsa kertoo, kuinka hänen mumminsa lapsuudessa joulu oli erityinen juhla, sillä osa lapsista saattoi saada uudet kengät tai talvitakin. Ylipäätään vaatteita on ollut vähemmän ja niitä on hankittu harkitummin. Tänä päivänä pitäisikin antaa tilaa ajatukselle, että vaate on sijoitus. Se, että investoi rahaa ja tunnetta johonkin, saa meidät myös arvostamaan ja pitämään huolta. Ehkä vielä joku päivä meidänkin sukupolvelta jää aarteita ullakoille.

 
 
 
Edellinen
Edellinen

Tyylipuhetta Podcast - Maria Dejanova – käytännöllisyys ja tyylikkyys kohtaavat

Seuraava
Seuraava

Susanna Luukinen - 40 vaatteen minimalistinen vaatekaappi