Unelmana vaatehuone? Järjestele vaatekaapistasi kuin walk-in closet

 

Haaveiletko walk-in closetista? Todellisuudessa unelma järjestetystä ja inspiroivasta vaatesäilytyksestä on lähempänä kuin luulet. Pienillä muutoksilla ja luovalla otteella voit tehdä nykyisestä vaatekaapistasi toimivamman ja kauniimman.

 

Artikkelin teksti: Elsa Hietanen ja Elli Rasku

Artikkelin kuvat: Elsa Hietanen

 

Unelmoitko sinäkin omasta vaatehuoneesta? Et ole yksin – Tyylipuhetta Median teettämän kyselyn mukaan jopa viidesosa vastanneista pitää vaatehuonetta tai walk-in closetia ihanteellisimpana vaatteiden säilytysratkaisuna.

Vaatehuoneeseen liittyy vahvoja mielikuvia: inspiroiva tila kuin oma vaateputiikki, jossa kaikelle on oma paikkansa. Valaistus on kohdillaan, ilma kiertää, peilit helpottavat asujen kokeilua ja vaatteet, kengät sekä asusteet odottavat huolitellusti esillä.

 

 

Unelma walk-in closetista ei vaadi uutta kotia. Inspiroiva vaatesäilytys voi löytyä pienillä muutoksilla jo nykyisestä vaatekaapistasi.

 

Kun toiveet törmäävät todellisuuteen

Vaikka vaatehuone on monen haaveissa, arjen realiteetit voivat tulla vastaan nopeasti. Usein esteenä ovat tehokkaasti käytetyt neliöt ja kodin kiinteät säilytystilat. Suomalaisten asuntojen pohjaratkaisuissa walk-in closet on harvinaisuus.

Vaikka kotoasi löytyisikin vaatehuone, on se vain harvoilla täydellisesti vain vaatteiden säilytystä varten. Yleisemmin huone tunnetaan varastona tai tuttavallisemmin romuvarastona.

Näissä tiloissa ei useinkaan ole mahdollista säilyttää kauniisti esillä vain yhden ihmisen vaatteita – samojen neliöiden on nieltävä myös jumppamatot, maailman jokaisen pallopelin mailat, musiikkisoittimet bassota, viuluun ja kitaraan, ompelukone ja saumuri, vieraspatja sekä kausivaatteet. Nyt puhun kokemuksesta!

 

Walk-in closetin fiilis on mahdollista luoda myös tavalliseen vaatekaappiin. Vaatesäilytyksessä fyysinen tila ja sen rajoitteet luovat vasta raamit. Olennaista on myös valaistus ja muut yksityiskohdat, vaatteiden järjestys ja vaikkapa peilin löytyminen läheltä.

 

Vaatteiden kaunis ja käytännöllinen esillepano ei ole ole ainoastaan tilakysymys vaan myös luovuuskysymys.

 

Millaisesta vaatekaapin järjestyksestä oikestaan haaveilet?

Kun haaveilet vaatehuoneesta, haaveiletko oikeasti tilasta – vai siitä, mitä tila symboloi?

Olemme tottuneet näkemään ylellisiä walk-in closetteja amerikkalaisissa elokuvissa ja tv-ohjelmissa. Tai ainakin minä olen!

Väitän, että vaatehuone edustaa mielikuvissamme järjestystä, siisteyttä, esteettisyyttä, valoa ja peilejä – tunnetta siitä, että vaatteet ovat helposti saatavilla ja kauniisti esillä. Unelmien vaatehuoneesta löytyy aina jotain päälle laitettavaa, eikä mikään ole koskaan rypyssä tai tahraisena pyykkikorissa.

Tässä piilee haasteiden haaste: löytyykö meiltä luovuutta tehdä olemassa olevasta säilytystilastamme haaveitamme vastaava? Voisiko nykyisestä vaatearjestasi tehdä inspiroivampaa ja sujuvampaa jo tänään?

Olisi harmillista odottaa täydellistä unelmakotia vaatehuoneineen, jota ei välttämättä koskaan tule.

 

Inspiroiva pukeutumistila syntyy, kun kaapissa on esillä vain ne vaatteet, joita rakastat ja käytät juuri nyt. Yllättävän iso merkitys on myös yhtenäisillä henkareilla!

 
 

Näkymä vaatekaapissani ennen järjestelyä ja kapselivaatekaapin pikaista freesausta oli omaan silmääni sekava. Vaatteita on kerralla vähän esillä, joten koskaan tilanne ei karkaa täysin käsistä.

 
 

Näkymä pikaisen järjestelyn jälkeen. Eihän tämä walk-in closet ole, mutta minulle se symboloi juuri niitä asioita, joita tarvitsen inspiroivaan pukeutumiseen. Tärkeää on mm. se, että oman tyylin univormuni löytyvät helposti.

 
 

Yleisimmät vaatekaapin haasteet ja miten ne ratkaistaan

Kyselyssämme selvisi, että suurimmat ongelmat vaatesäilytyksessä ovat:

  1. Tilan puute

  2. Erilaisten lokeroiden ja laatikoiden puute

  3. Organisoinnin ja järjestyksen ylläpito

  4. Puolipitoisten vaatteiden säilytys

Vaatekaapin ongelmiin voi tarttua yllättävän pienillä muutoksilla. Yksi tehokkaimmista ratkaisuista on rajata aktiivisessa käytössä olevat vaatteet – esimerkiksi kapselivaatekaapin tai kausittain vaihtuvan vaatekaapin periaatteella. Näin esillä on vain ne vaatteet, joita oikeasti haluat käyttää ja tarvitset juuri nyt tässä vuodenajassa ja elämäntilanteessa.

Tammisaaren kodissamme meillä oli alkoviin verhoilla erotettu "vaatehuone", jossa säilytyksestä vastasivat tuuletusrekki ja Lundian avohylly. Kausivaatteet ja käytöstä sivussa olevat vaatteet olivat muovilaatikoissa ympäri samaa tilaa.

Nykyään minulla on noin 20–30 vaatteen käyttövaatekaappi eteisemme yhteydessä olevassa peilikaapissa. Kaikki loput vaatteet säilytän varsinaisessa vaatehuoneessa Elfa-koreissa ja muovilaatikoissa – siellä lahjapaperien ja urheiluvälineiden keskellä.

Tämä ei ole täydellinen vaatekaappi, mutta parasta, mitä tällä hetkellä voin saada. Ja tykkään siitä! Tällä tavalla saan päivittäisestä pukeutumisesta mielekkään ja sujuvan kokemuksen ilman kaaosta.

 
 

Tammisaaren vuokrakodissamme oli verhoilla erotettu, alkoviin rakennettu “vaatehuone”. Se ei ollut säilytysratkaisuna esteettinen paratiisi, koska kaikki vaatteet ja muovilaatikot olivat samassa tilassa. Mutta tilava se oli!

 

Unelma walk-in closetista on lähempänä kuin luulet

Vaatehuone on ennen kaikkea mielentila. Oletko valmis tuomaan pukeutumisen rutiineihisi lisää järjestystä ja kausittaista vaihtelua?

Sen voi saavuttaa pienilläkin keinoilla ja missä tahansa kodissa – olipa käytössäsi vaatekaappi, rekki tai avohylly. Unelmiesi vaatesäilytys voi löytyä jo nykyisestä kodistasi!

Tärkeimmät vaatekaapin järjestelyn kohdat:

  • Priorisoi ja rajaa käytössä olevat vaatteet.

  • Panosta vaatekaapin järjestykseen ja siisteyteen — luo rutiini vaatteiden takaisin viikkauksesta ja henkaroinnista joka päivän päätteeksi.

  • Kun käyttövaatekaappi on pieni, ei haittaa, vaikka puolipitoiset vaatteet menevät takaisin kaappiin. Pitkäaikaisempaan säilöön kannattaa laittaa vain 100% puhtaita vaatteita!

  • Pysähdy pohtimaan, millainen olisi sinulle inspiroiva ympäristö, jossa pukeutuminen tuntuu arjen luksukselta. Itselleni paljon tekevät yhtenäiset henkarit ja korit, värikoodattu viikkaus, silmää miellyttävä valaistus sekä peili.

 

Kun keskityt käytössä oleviin vaatteisiin ja panostat järjestykseen, arjen pukeutumisesta tulee inspiraation hetki.

 
 
 
 
 
Seuraava
Seuraava

Syksyn suosikit – oman tyylin luottoasu aka univormu