Vastuullista vaatekaappia ei voi ostaa - tuore raportti listaa 5 merkittävintä kulutustekoa

 

Yksilöllä on suurempi rooli vaatealan kestävän tulevaisuuden rakentamisessa kuin moni haluaa myöntää. Vastuulliset valinnat eivät toteudu vaateostoksilla, vaan oman tyylin ja vaatekaapin parissa. Tuore raportti kiteyttää merkittävimmät kuluttajan mahdollisuudet toimia ilmastokestävästi.

 

Artikkelin teksti ja kuvat: Elsa Hietanen

 
 

Kuluttajan roolia osana kestävämpää vaatealan tulevaisuutta ja vastuullisuuden ponnisteluja usein väheksytään. Ja onkin totta, että ei tulisi olla yksin kuluttajan harteilla muuttaa vaateteollisuuden suuntaa ja kantaa yrityksille kuuluvaa vastuuta kestämättömien liiketoimintamallien korjaamisesta.

Tuore vaatealan kestävyyttä käsittelevä raportti (2022) kuitenkin painottaa, että jokaisella yksilöllä on merkittävä mahdollisuus vaikuttaa valintojena kautta. Raportti ohjeistaa korjaamaan kulutustottumuksiamme vastaamaan ilmastotavoitteiden mukaista, 1,5-asteen elämäntyyliä.

Vaatteen elinkaaren aikana teemme lukuisia päätöksiä sen hankkimisesta käyttöön, huoltoon ja hävittämiseen. On täysin kuluttajan vastuulla, miten pidämme vaatteistamme huolen sen jälkeen, kun olemme päättäneet ottaa sen omistukseemme. Meidän panoksellamme on merkitystä.

 

KÄYTÄNNÖSSÄ VOIMME JÄTTÄÄ USEAMMIN OSTAMATTA, JA KUN PÄÄTÄMME OSTAA, TULISI MEIDÄN TEHDÄ SEN PAREMMIN.

 
 

 

5 merkittävintä kuluttajan vastuullista vaatevalintaa

  1. Vähennä vaatehankintojen tekemistä

  2. Käytä omistamiasi vaatteita enemmän ja pidempään

  3. Suosi käytettyä, mutta vain, jos ostat sen uuden vaatteen sijaan

  4. Harvenna vaatteiden pesua, ja laske pesulämpötila 30-asteeseen

  5. Kierrätä tai sijoita poistettavat vaatteet uudelleenkäyttöön vastuullisesti

Kaikkein olennaisimmat kuluttajan vastuulliset valinnat ovat raportin mukaan ostaa vähemmän vaatteita ja käyttää jo omistettuja vaatteita mahdollisimman pitkään.

Rinna Saramäki on sanonut kirjassaan Hyvän mielen vaatekaappi (2013) oivallisesti, että vähempää ei voi ostaa. Käytännössä voimme siis jättää useammin ostamatta, ja kun päätämme ostaa, tulisi meidän tehdä se paremmin: harkitummin, laadukkaammin ja käytettynä, jos mahdollista.

Raportissa todetaan, että 25% vaatteistamme lojuu kaapeissamme vailla käyttöä. Se on surullisen suuri määrä hukkaan heitettyjä resursseja, joihin kuuluu sekä omia ajallisia ja taloudellisia resurssejamme että muiden ja ympäristön.

 
 

Tulisitko toimeen 85 vaatteella?

Kun vaatekaappi on pieni, ovat vaatteet ahkerammin käytössä.

Miten tunnistaa itselle sopiva, pienin mahdollinen määrä vaatteita? Raportti antaa neljän vuodenajan maassa asuvalle kohtuullisen vaatekaapin viitekooksi 85 vaatetta sisältäen kaikki vaatteet ja kengät työvaatteista koti- ja urheiluvaatteisiin. Ilmeisesti määrä ei sisällä alusvaatteita.

Pidän 85 vaatteen kokoista vaatekaappia hyvin tiukkana. Olen rajannut arki- ja juhlavaatekaappini mielestäni kohtuullisen kompaktiksi, ja silti yksin se sisältää 100 vaatetta. Kokonaisuudessaan omistan vaatteita noin 200 kappaletta. Kenties tämä kertoo jotain siitä, millaiseen käsitykseen sopivasta olen runsauden ja ylikulutuksen ajan kasvattina tottunut.

Omassa tutkimuksessani olen päätymässä tulokseen, että paras tapa toteuttaa minimalistista vaatekaappia on hyödyntää kapselipukeutumista. Silloin vaatteet ovat aktiivisesti käytössä, uutuuden kaipuuta voi paikata omasta vaatevalikoimasta “shoppailemalla” ja tyytyväisyyden kokemus itselle kuratoidusta vaatekaapista kasvaa.

Jos vaatekaappisi on runsas ja kaukana 85 vaatteen kestävästä ihanteesta, älä huolestu. Tärkeää ei ole karsia vaatekaappia mahdollisimman pieneksi, vaan tunnistaa se, mikä on sinulle riittävä, kohtuullinen määrä vaatteita. Pyrkimys on tehdä kestäviä muutoksia, ei kiihdyttää vaatteiden poisheittämistä ja tilalle uuden tai käytetynkään ostamista.

 

PARAS TAPA TOTEUTTAA MINIMALISTISTA VAATEKAAPPIA ON HYÖDYNTÄÄ KAPSELIPUKEUTUMISTA.

 

Paras ilmastoteko on jättää uusi vaate ostamatta. Kun tarvitset uusia vaatteita, tee oman tyylisi mukaisia hankintoja, suosi mahdollisuuksien mukaan käytettyä ja panosta aina laatuun.

 
 

Harkitsin uusien villakangashousujen ostamista 1,5 vuotta, ja säästin niitä varten 4 kuukauden budjettini. Haluan oppia kuluttamaan hitaammin ja vaalimaan kaikkia vaatteitani samalla tavalla.

 
 
 

Vahva oma tyyli on kestävän vaatteiden kuluttamisen perusta

Miten aloittaa 1,5-asteen elämäntyylin mukaisen pukeutumisen toteuttaminen käytännössä?

Olennaisinta on tunnistaa, mitä tarvitset elääksesi hyvää elämää ja pukeutuaksesi omannäköisesti. Se alkaa syventymällä tarkastelemaan elämäntyyliäsi. Millaisia tilanteita kohtaat arjessasi, ja mitä pukeutumista nämä tilanteet vaativat?

Tarpeidesi kartoittamisen jälkeen on aika terävöittää oma tyylisi. Tunnistaa, mitkä ovat omat lempivaatteesi. Pohtia, millaisessa univormussa viihdyt. Ja tämän jälkeen verrata omaa tyyliä sekä omaa vaatekaappia. Löytyykö vaatekaapista asukokonaisuudet elämäntyylisi tarpeisiin? Jos ei, kannustan harkitsevasti ja käytettyä suosien etsimään parhaat mahdolliset versiot niistä vaatekappaleista, jotka uupuvat. Jos vaatekaapissasi on vaatteita omiin tarpeisiisi ja niiden yli, voit harkita osan vaatteiden myymistä tai lahjoittamista.

Kun tyylisi selkeytyy, on aika laittaa raportin olennaisimmat ohjeet käytäntöön: rakastaa ja käyttää vaatteita mahdollisimman paljon sekä huoltaa niitä oikein käyttöiän pidentämiseksi. Lupaan, että tulet haluamaan vähemmän uusia vaatteita, kun alat kiinnittää huomiosi oman vaatekaappisi mahdollisuuksiin kauppojen valikoiman sijaan.

 

VAHVA KESTÄVÄN KULUTTAMISEN PERUSTA SYNTYY TIETOISESTA OMAN TYYLIN TUNTEMISESTA.

 

Muoti on hieno osa kulttuuriamme ja inspiroiva luova ala, mutta vain kun sitä kulutetaan kohtuullisesti. Sitä ennen tarvitaan vahva perusta, joka syntyy tietoisesta oman tyylin tuntemisesta.

Siksi olen perustanut Tyylipuhetta Median ja erikoistunut inspiroimaan ja informoivaan, miten jokainen voi löytää oman tyylinsä. Näen, että oma tyyli lisää yksilön hyvinvointia ja vahvistaa sisäistä motivaatiota toteuttaa ilmastokestävän pukeutumisen periaatteita. Olennaista on kasvattaa tyytyväisyyttä siihen, mitä vaatekaapeissamme jo on.

 

Olen kehittänyt Tyyli Workshopin, joka tukee oman tyylin pohdinnoissa ja antaa uusia oivalluksia sekä työkaluja oman vaatekaapin kestävään kehittämiseen. Ota yhteyttä ja rakennetaan ryhmällesi sopiva tyylikoulutus.

 

 

Vaatealan yritykset vastuussa tuotannosta

Vaatealan kestävyyspuheessa painottuvat uudet teknologiat, materiaali-innovaatiot ja tuotannon parannustoimet. Ensisijaiset ja suurimmat muutokset kestävyyden siirtymässä pitäisikin tapahtua vaateteollisuuden tuottavassa päädyssä lakimuutoksilla ja järjestöjen painostuksella. Vaatteen hiilidioksidipäästöistä jopa 70% syntyy tuotannosta.

Niin kauan, kun vaatealan yritysten liiketoimintamallina pysyy mahdollisimman halvat tuotantokustannukset ja mahdollisimman suuret myyntivolyymit, ei kestävyyttä voida saavuttaa. Siksi myös kuluttaja voi äänestää jaloillaan ja rahoillaan - jättää useammin ostamatta ja ostaa harkitummin, kun siihen on tarve.

 

Lähde

Unfit, Unfair, Unfashionable: Resizing Fashion for a Fair Consumption Space

Coscieme, L., Akenji, L., Latva-Hakuni, E., Vladimirova, K., Niinimäki, K., Henninger, C., Joyner-Martinez, C., Nielsen, K., Iran, S. and D´Itria, E. (2022). Unfit, Unfair, Unfashionable: Resizing Fashion for a Fair Consumption Space. Hot or Cool Institute, Berlin.

 
 
 
 

Laadukaskin vaate tarvitsee rakkautta ja huolenpitoa. Vaateharja on hellävarainen keino siistiä vaate ja pidentää pesuväliä, mutta joskus tarvitaan myös nukkakampaa.

Edellinen
Edellinen

Suomenlampaan villa tulee - näistä merkeistä puhutaan nyt

Seuraava
Seuraava

Minimalismi arjessa - rutiinit yksinkertaiseen elämänrytmiin