Anni Minkkinen - designyrittäjän ohjeet vastuulliseen kuluttamiseen

 

Anni Minkkinen on värikäs pukeutuja, valokuvaaja sekä Miela Designroomin yksi kolmesta perustajasta. Mielassa Anni vastaa markkinoinnista sekä verkkosivujen ja verkkokaupan ylläpidosta. Anni ottaa itse suuren osan Mielan markkinointikuvista. Valokuviinsa hän taltioi mieluiten lifestyle- ja muotiaiheita sekä "ihmisten tärkeitä päiviä".

 

Seuraa Annin arkea, värikästä pukeutumista ja valokuvaustöitä

www.anniminkkinen.com

@anniminkkinen

Löydät Miela Designroomin

www.mieladesignroom.fi

@mieladesignroom

@mielapreloved

 

Artikkelin kuvat: Annin kotialbumi

 

MIELA - VASTUULLINEN ELÄMYSKESKUS

Miela Designroom on suomalaisen designin ja muodin liike Tampereen ydinkeskustassa. Mielan verkkokauppa toimii ympäri Suomen. Liike on vastikään laajennettu isompiin tiloihin Hämeenkadulla. Nyt Mielan laajan suomidesignosaston lisäksi samasta paikasta löytyvät Miela Preloved -käytettyjen vaatteiden osto- ja myyntiosasto sekä Vaatepuu-vaatelainaamo. "Me halutaan tarjota vastuullisia valintoja ihmisille", Anni kiteyttää.

Parasta Annin työssä Mielassa on omien arvojen mukainen työskentely. "Yrittäjänä Mielassa saan kokea omalla paikallani vaikuttavani maailman tilaan. Se, että tarjoamme ihmisille parempia vaihtoehtoja, ohjaa sitä, millaisia kulutusvalintoja he voivat tehdä. Haluamme ohjata kestävämpään tapaan kuluttaa", Anni kuvailee.

Anni kertoo olevansa esteetikko ja nauttivansa saadessaan olla kauniiden asioiden ympäröimänä. Esittelemällä Mielan asiakkaille ihania kotimaisia designaarteita voi hän ilahduttaa myös muita.

 
 

Kun kysyin, millainen vastuullisten vaatemerkkien valikoima tällä hetkellä on kotimaisilla markkinoilla, kertoo Anni, että hän itsekin yllättyy, miten paljon pieniä kotimaisia brändejä löytyy. Varsinkin korumerkeissä valikoima on valtava. "Ihan kaikki voi löytää oman tyylistä Suomidesignia", Anni kuvailee naistenvaatteiden yhä vain monipuolistuvaa kirjoa. Myös yhä useammat miehet ovat tulla tulleet tiedostavimmiksi kuluttajiksi. Se, missä on selvästi vajausta, on miesten klassiset ja ajattomat perusvaatteet.

Annin oma ehdoton suosikki kotimaisista brändeistä on Nouki Design. "Joka mallistosta löytyy jotain, jota haluaisin. Ne tietää, mistä mun tyylinen ihminen pitää", Anni kehuu. Muita merkkejä, joilta Anni löytää tyyliinsä sopivia vaatteita, ovat Aarre, jonka valikoimasta hän mainitsee hyvät perusvaatteet sekä Kaiko Clothing, jonka kuoseista sekä fiiliksestä Anni pitää. Korumerkeistä Maanantaimalli ja sen herkullinen brändi on Annille mieleisin.

 
 
 

“TÄMÄN HETKEN SUOMIDESIGN ON TULEVAISUUDEN VINTAGEA.”

 
 
 

VASTUULLINEN KULUTTAMINEN

Globaalin vaateteollisuuden eettiset ja ekologiset ongelmat ovat saaneet paljon mediahuomiota viime vuosina. On hienoa, että asiaan on herätty. Joskus kuluttaja saattaa kuitenkin jäädä yksin vastuunsa kanssa. Sanotaan, että kuluta kestävämmin, mutta ei kerrota, kuinka se käytännössä toteutetaan.

Mielassa kuluttaja ei ole vastuullisten valintojen kanssa yksin. Miela on ihana, valoisa pilkahdus vastuullisen kuluttamisen genressä. Heiltä löydät vastuulliset vaihtoehdot laajasta kotimaisten merkkien ja käytettyjen vaatteiden valikoimasta sekä saat aina halutessasi neuvontaa vaatehuoltoon ja kestäviin materiaaleihin. Myös Anni itse henkilökohtaisesti on jo pitkään ollut vastuullisen kuluttamisen puolesta puhuja.

 
 

ANNIN OHJEET VASTUULLISEEN VAATTEIDEN KULUTTAMISEEN

  1. Suosi ostoslista-ajattelua. // Käy läpi vaatekaappia säännöllisesti ja kokeile erilaisia omaan tyyliisi ja arkeesi toimivia asuyhdistelmiä, joita saat vaatteistasi luotua. Kun huomaat vaatekaapissasi tarpeen, lisää se ostoslistaan.

  2. Etsi ensin käytettynä. // Kun olet uuden vaatteen ostoaikeissa, suosi ensin käytettyjen vaatteiden ostopaikkoja. Sekä verkossa että kivijalassa löytyy paljon valikoimaltaan kuratoituja second hand -liikkeitä esim. Miela Preloved tai Tyylipuheen vinkkaamat E-kirpparit.

  3. Katso sen jälkeen suomalaisilta ja pohjoismaisilta merkeiltä. // Jos et löydä etsimääsi käytettynä, katso sen jälkeen suomalaisten tai pohjoismaalaisten vastuullisten vaatemerkkien tarjonta esim. Mielassa, Weecosissa tai Ivalossa.

  4. Ostopäätöksen kynnyksellä muista harkita. // Istu alas tai nuku yön yli ja kysy itseltäsi: Löytyykö vaatekaapistani joku ihanampi/parempi vaate kuin tämä? Tuleeko tästä tuleva lempivaateeni? Onko tämä puhdas heräteostos vai tuleeko vaate oikeasti käyttöön?

  5. Kaikkea ei tarvitse itse omistaa. // Uuden vaatteen tuoman fiiliksen eli tunteen, kun on jotain uutta, kaunista ja kivaa, voi saada myös ilman omaksi ostamista. Lainaaminen on helppoa esimerkiksi vaatevuokraamon kautta tai kaverin kanssa.

  6. Tee vaatehuolto helpoksi itsellesi. // Katso pesulappu ja kiinnitä huomiota materiaaleihin jo vaatteen ostohetkellä: Sopiiko materiaali elämäntilanteeseesi? Oikea vaatehuolto on mahdollista oppia ja se on hyvä ottaa osaksi omaa arkea. Kokeile asettaa eteiseen käden ulottuville kenkärätti, jolla pyyhkiä kura kengistä heti sisään tullessa tai vaateharja, jolla pyyhkäistä takki joka kerta ulos lähtiessä. Varaa aika-ajoin päivä (esim. 2 x vuodessa kauden vaihtuessa), kun huollat vaatteesi perusteellisesti. Oikealla vaatehuollolla vaatteesi pysyvät hyvänä ja palvelevat käytössäsi mahdollisimman pitkään.

 
 

VÄRIKÄS PUKEUTUMINEN

Annin oma tyyli on värikäs. Hän kertoo jo lapsena olleensa hyvin kiinnostunut väreistä myös pukeutumisessa. Oman tyylin kehittyminen on Annillekin ollut matka ja monien vaiheiden tulos. Lukioikäisestä asti hänen tyylinsä on pysynyt hyvin samankaltaisena. "Ainahan tyyli kehittyy oman elämän mukana. Voi olla tiettyjä elementtejä, jotka pysyvät, mutta on myös asioita, jotka ajan saatossa muuntautuvat", kuvailee Anni tyylimatkaansa.

Moni arkailee väreihin pukeutumista, ja niiden yhdistelyssä koetaan haasteita. Anni itse löytää inspiraatiota värikkäisiin yhdistelmiin monenlaisista asioista ympärillään kuten arkisista tilanteista, muista ihmisistä ja värikkäistä taloista.

"Noin 5 vuotta sitten näin vaalean lilan laattaseinän eräässä talossa, jonka edessä oli syvä metsän vihreä havupensas. Inspiroiduin yhdistelmästä valtavasti. Lila ei vielä silloin ollut kovin pinnalla," kertoo Anni eräästä mieleenpainuneesta väri-inspiraatiosta. Anni jatkaa toisella tarinalla: "Hetki sitten söin mandariinia ja asettelin kuoret polvelleni. Päälläni oli tummanvihreä samettihame. Yhdistelmä oli ihana!" Kolmas väriyhdistelmä, joka on jäänyt Annille erityisesti mieleen oli syksyisen iltapyöräilyn varrella: "Näin murretun persikan oranssin talon, jossa oli viininpunainen huopakatto. Iltavalossa väriyhdistelmä oli upea! Pyöräilin kotiin, yhdistin persikkaisen huivin ja viininpunaisen pipon."

Sinulle, joka haluaisit pukeutua värikkäämmin, antaa Anni muutamia tsemppisanoja. Hän kannustaa rohkeasti pukeutumaan sellaisiin väriyhdistelmiin kuin haluat. Tärkeintä on, että vaatteet tuovat itselle iloa. Anni suosittelee kokeilemaan erilaisia yhdistelmiä omaksi iloksi. "Jos joku yhdistelmä tuntuu omalta uudelta voima-asulta, voi sitä lähteä näyttämään ulos muillekin", Anni summaa.

Jos arastelee, mitä muut ajattelevat, ei tarvitse yhdistellä kaikkia värejä kerralla. Voi aloittaa pienissä osissa esimerkiksi yhdistämällä värikkäät korvakorut muuten neutraaliin asuun. Anni muistuttaa lopuksi, että värikäs pukeutuminen tuo yleensä lähinnä iloa ympärille ja kerää posiitiivista palautetta. "Väripilkut arjessa saavat myös muut hyvälle tuulelle", kertoo Anni omasta kokemuksesta.

 
 
 
 

KUVAILE TYYLIÄSI KOLMELLA SANALLA

Olen persoonaltani aika rönsyilevä ja se näkyy myös tyylissäni. Tykkään väreistä ja väriyhdistelmistä. Yhdistän tyylissäni vintagehenkisyyttä sekä klassisia ja ajattomia malleja. Tämän hetken suomidesign on tulevaisuuden vintagea. Se ajatus kiehtoo minua.


 
 

JOS TYYLISI OLISI YKSI ASU, MILLAINEN SE OLISI?

Jos tyylini olisi yksi asu, se olisi hyvin istuva A-linjainen hame sekä tyköistuva yläosa ja korvakorut. Asuni koostuvat kotimaisista vaatteista ja korvakoruista sekä valikoiduista vintageaarteista. Olen helmaihminen, ja jos käytän housuja, ne ovat liehuvia culotteja.


 
 

MIKÄ ON PITKÄIKÄISIN VAATTEESI?

Minulta löytyy tosi paljon vanhoja vaatteita, mutta en olekaan aina tullut ajatelleeksi sitä, miten pitkään vaate on ollut minulla käytössä. Omistan useita vaatteita, jotka olen perinyt äidiltä ja isoäidiltä.

Ehkä pitkäikäisin vaatteeni on mummon vanha harmaa villapaita, jossa on viininpunaiset kirjailut. Se on peräisin 20-30-luvulta ja ollut hänellä nuoruudessaan. En tosin raaski kovin usein käyttää paitaa, koska se on minulle tärkeä. Toinen pitkäikäinen vaate, joka on minulla aktiivisemmassa käytössä on ihana leijonankeltainen poolopaita. Se on äidin nuoruudesta 70-luvulta. Olen itse alkanut käyttää sitä jo ala-asteella.


Edellinen
Edellinen

Tyylipuhetta Podcast - UNELMADUUNISSA: Inspiraatiota katutyyleistä W/ Ouluuks

Seuraava
Seuraava

Tyylipuhetta Podcast - Kestävä muotoilu ja vaatesuunnittelu W/ Cactus Stories