Tyylipuhetta Podcast - Kestävä muotoilu ja vaatesuunnittelu W/ Cactus Stories

 

On väitetty, että suunnittelijan työpöydällä tehdään 80% vastuullisuuteen liittyvistä valinnoista. Väite on suuri, mutta siinä on paljon totta. Tässä jaksossa sukelletaan kestävämmän ja tiedostavamman muotoilun maailmaan Cactus Storiesin Tytti Maasalon ja Nina Orkonevan kanssa.

 

KUUNTELE PODCAST


teksti: Jenni Mäkinen

 

Tytti on vaatetusalan muotoilija ja Nina muotoilija sekä tuotesuunnittelija. He ovat monen vuoden takaisia ystäviä ja nykyisin myös kevytyrittäjäkaksikko. Oma alavalinta on kummallakin tullut muutamien mutkien takaa. Tytti kertoo tykänneensä tehdä jo lapsesta asti asioita käsin mutta akateemispainotteinen lukio ohjasi alkuun eri suuntaan, ja Nina taas lähti omalle muotoilulinjalleen tajuttuaan rakastaneensa puutöitä ala-asteella. 

 
 

Muotoilijan työ on ongelmanratkaisua. Se on prosessi, jossa on edessä valtava määrä valintoja ja kysymyksiä, kuten mitä tehdään, miten tehdään, missä tehdään... Suunnittelijan työpöydällä päätetäänkin merkittäviä suuntaviivoja myös tuotteiden ja palveluiden vastuullisuuden osalta. Kun esimerkiksi tarkastellaan tämän päivän vaatesuunnittelua ja verrataan sitä pikamuotia edeltäneeseen aikaan, huomataan kuinka vaatteet ovat olleet ennen yleisesti paljon muokattavampia saumavarojen leveyden takia ja korjattavampia materiaalien paremman laadun takia.

 

“EN HALUA TEHDÄ LISÄÄ TUOLEJA MAAILMASSA, JOSSA ON JO IHAN TARPEEKSI TUOLEJA.”

 

Designer duo on nähnyt käytännössä muotoilijan painavan roolin suunnitteluprosessissa. Kokemus alalta sai kaverukset ymmärtämään, että moni asia on pielessä mutta niitä voisi tehdä myös paremmin. Tytti kertoo, että jo opintojen aikana hän kävi läpi kriisiä, siitä miten on päätynytkään ammatin pariin, jossa on niin paljon epäkohtia. Nina taas toteaa ajatelleensa, ettei hän halua tehdä lisää tuoleja maailmaan, jossa on jo ihan tarpeeksi tuoleja. 

Nämä ajatukset olivat myös lähtökohtana Cactus Storiesille, joka on syntynyt palosta jakaa niiden toimijoiden tarinoita, jotka edistävät ja ylläpitävät kestävämpää muotoilua. Jo vuonna 2016 kaverukset puhuivat halusta lähteä luomaan yhteistä projektia ja silloin syntyi hahmotelma Cactus Storiesille. Vuonna 2019 he perustivat Instagram-tilin, joka toimii alustana yrityksen sanomalle ja yhteistöille.


 
 

ON TAVALLAAN KYLMÄÄ TODETA, ETTÄ RAHA PUHUU. MUTTA TOISAALTA SE ON HIENOA, SILLÄ MIHIN RAHASI LAITAT, SILLÄ ON MERKITYSTÄ.

 

Jaksossa paneudutaan myös kestävän kuluttamisen teemoihin. Kuluttajina meillä on vaikutusvaltaa. Voimme päättää mitä ostamme ja sen ehdoilla myös tarjonta muokkautuu. On tavallaan kylmää todeta, että raha puhuu. Mutta toisaalta se on hienoa, sillä mihin rahasi laitat, sillä on merkitystä. Tähän Elsa täydentää vielä, mieti kenen unelmaa haluat tukea.

Toisaalta jaksossa nostetaan esille se, että kuluttajilla on vapauden lisäksi suuri vastuu. Mutta muistutetaan myös, että täydellisen vastuullista yritystä ei ole olemassa, eikä ole kuluttajaakaan. Voidaankin siis nostaa korokkeelle kohtuullisuus. Vastuullisuus ja kestävyys ovat aika isoja sanoja, ja samalla pointti tämän hetkisessä kulutuspainoisessa maailmassa, olisi hidastaa: ostaa vähemmän ja harkitummin sekä pitää omassa käytössä pidempään. Ja toisaalta, moni meistä ei varmaan halua lopettaa kuluttamista tai oikeastaan voikaan. Mutta meillä on mahdollisuus niin suunnittelu- ja tuotantopuolella kuin kukkaron omistajina päättää lähteä kulkemaan parempaa polkua pitkin.

 
 
 
Edellinen
Edellinen

Anni Minkkinen - designyrittäjän ohjeet vastuulliseen kuluttamiseen

Seuraava
Seuraava

Tyylipuhetta Podcast - Arkivé Atelier – kaikki arjen vaatehuollosta