Minimalistinen kapselipukeutuminen - 5 kysymystä ja vastausta

 

Hyviä uutisia! Sinulla ei tarvitse olla minimalistiseksi karsittua vaatekaappia kokeillaksesi minimalistista kapselipukeutumista. Riittää, että valikoit pienen puvuston vaatekaapistasi kerralla esille, ja olet minimalistinen kapselipukeutuja.

 

Artikkelin teksti ja kuvat: Elsa Hietanen

Kattavat ohjeet olen kirjoittanut minimalistisen kapselivaatekaapin teemaan sekä kuvien kera tähän postaukseen. Haastatteluni Helsingin Sanomissa kapselipukeutumisesta löydät täältä.

 

Mitä on kapselipukeutuminen?

Minimalistinen kapselivaatekaappi on kapselipukeutumisen metodi, jossa vaatekaappi koostuu kausittain vaihdettavista pienikokoisista puvustoista.

Aktiivivaatteet tarkoittavat kapselissa käytössä olevia vaatteita, joita omassa kapselissani on aina 24 vaatekappaletta kerrallaan.

Passiivivaatteet ovat säilössä olevia vaatteita, jotka ovat joko toiseen vuodenaikaan sopivia tai muuten jätetty pois tämän hetkisestä kapselipuvustosta.

Minimalistisessa kapselimallissa ei ole ensisijaisesti tarkoitus karsia vaatteita tai ostaa uusia, vaan vähentää esillä olevaa vaatemäärää. Se, että vaatekaapissasi on kerralla vähemmän vaihtoehtoja esillä, tekee päivittäisten asujen valinnasta luovempaa ja helpompaa.

Itse olen rajannut kapselivaatekaappini koskemaan vain sisäkäyttöisiä arkivaatteita. Kaikki muut vaatteet: alus- ja yövaatteet, urheiluvaatteet, ulkovaatteet ja asusteet sekä kengät olen rajannut kapselin ulkopuolelle. Mikään ei kuitenkaan estä sinua haastamasta itseäsi ja ottamasta näitä mukaan kapseliisi.

 

 

VÄHEMMÄN VAIHTOEHTOJA, HELPOMPI VALINTA!

 

Kenelle kapselipukeutuminen sopii?

Kapselivaatekaappi sopii sinulle, joka haluat kokeilla käytännössä, mitä “vähemmän on enemmän” tarkoittaa. Tiedän, että sanonta on klisee, mutta pahus vie, se todella on totta. Erityisen sopiva vaihtoehto kapselipukeutuminen on sinulle, joka olet harkinnut ylipäätään vaatekaappisi pienentämistä, mutta karsimisen aloittaminen on vaikeaa.

En itse suunnitellut tulevani kapselipukeutujaksi, vaikka aihe olikin kiinnostanut jo pidemmän aikaa. Kapselipukeutuminen ikään kuin löysi minut minimalistisen vaatekaapin tutkimukseni aikana. Ja en edes liioittele sanoessani, etten tiedä, olenko koskaan ollut näin tyytyväinen vaatekaappiini. Vaikka vaatekaappini ei ole koskaan ollut näin minimaalinen. Samalla koen olevani entistä luovempi vaatteideni käytössä ja yhdistelyssä. 

Kirsikkana kakun päällä ovat vaatehaaveet ja ostohoukutukset jostain syystä olleet minimaaliset kapselipukeutujaksi ryhtymisen jälkeen. Vaikuttaa siis siltä, että huomaan tulevani yhä vain paremmin toimeen jo omistamillani vaatteilla, ja ostoslistalleni on ilmestynyt vain muutamia toiveita. Kun kerralla on vähemmän vaatteita esillä ja käytössä, on vaatehuolto ollut myös yksinkertaisempaa. Aiemmin toteuttaessani kausipukeutumista, huolsin esimerkiksi kaikki neuleeni kerralla. Nyt voin keskittyä pitämään huolta vain muutamasta yhtäaikaisesti käytössä olevasta neuleesta.

 

Kapselivaatekaapin rakentaminen alkaa 10 valokuvan moodboardin eli inspiraatiotaulun rakentamisesta. Se luo visuaaliset suuntaviivat sinua tässä kaudessa kiinnostavaan pukeutumiseen.

 

EN TIEDÄ, OLENKO KOSKAAN OLLUT NÄIN TYYTYVÄINEN VAATEKAAPPIINI.

 

Mitä vaatteita kapseliin valitaan?

Kapselivaatekaappi on pienempi versio vaatekaapistasi, ja se rakennetaan kulloisenkin vuodenajan mukaan. Itse löysin oman tapani rakentaa kapselipuvuston oivaltamalla, mikä olisi pienin mahdollinen täydellinen vaatekaappi minulle. Se ei sisältänytkään kaikkia haaveideni unelmavaatteita, vaan pienen otannan vaatekaappini lempivaatteita. Keskittyminen vain näihin omiin suosikkivaatteisiini on auttanut minua antamaan luvan pukeutua aidosti minulle ihaniin vaatteisiin ja jättämään “ihan kivat” syrjään.

Jos et tiedä, mistä lähtisit liikkeelle oman kapselin rakentamisen kanssa, kannustan ensin aloittamaan oman tyylisi univormuista, luottoasuista. Tunnistamalla tyylisi avainvaatekappaleet ja rakentamalla univormut kapselin pohjaksi pidät huolen, että kapselissa on käyttökelpoisia ja sinulle mieluisia asukokonaisuuksia.

Voit rakentamiesi univormujen pohjalta valita värikartan, jossa on 2 perusväriä ja 3 pääväriä kapselillesi. Omat kapselini perusvärit ovat musta ja valkoinen läpi vuoden. Keväisin ja kesäisin päävärit ovat vaaleita: beige, vaalean sininen ja vaalean harmaa. Syksyllä ja talvella pääväreiksi vaihtuvat tumman harmaa, vihreä ja ruskea.

 

Kapselivaatekaappi tarkoittaa sitä, että vain pieni osa vaatekaapista on kerralla esillä. Loput vaatteet voi säilyttää esimerkiksi muovilaatikoissa, toisessa vaatekaapissa tai pukupusseissa.

 
 

1-5 kpl oman tyylin univormuja rakennetaan moodboardin inspiraation perusteella. Sinulla ei tarvitse olla juuri samoja vaatteita kuin moodboardin kuvissa. Voit poimia sinun pukeutumisessasi parhaiten toimivat ideat, jotka ovat toteutettavissa omien vaatteidesi kautta.

 
 
 
 

Mikä on sopiva kapselin koko?

Löysin itselleni sopivimman kapselivaatekaapin koon vaatekaappini minimalisoinnin kautta. Vähentäessäni käyttövaatteiden määrää reilun 20 vaatteen kohdalla huomasin olevani kaikkein tyytyväisin vaatekaappiini: pukeutuminen oli helppoa, mutta valinnanvaraa oli kuitenkin sopivasti pitämään pukeutumisen iloa yllä. Tämän kokemuksen pohjalta päätin kokeilla 24 vaatteen kapselipuvustoa, ja se on osoittautunut erittäin toimivaksi minulle. 

24 on helppo luku jakaa eri kokonaisuuksiin. Omassa vaatekaapissani tyypillisesti kapseli koostuu seuraavista vaatekappaleista

  • 6 kpl alaosat

    • 2 kpl basic-vaatteita kuten farkkuja

    • 4 kpl avainvaatteita kuten suoria housuja

  • 12 kpl yläosat

    • 4 kpl basic-vaatteita kuten t-paitoja ja pooloja

    • 8 kpl avainvaatteita kuten neuleita ja kauluspaitoja

  • 6 kpl statement-vaatetta kuten mekkoja, jakkuja ja neuleliivejä

Moni kapselipukeutuja ei kannata jotain tiettyä lukumäärää. Olen itse eri mieltä tästä. Se, että olen vetänyt itselleni rajan 24 vaatteeseen, on todella auttanut minua haastamaan itseäni vaatekaappini parissa. Ja vain aniharvoin on ollut tilanteita, kun olen kaivannnut jonkun passiivivaatteen käyttöön. Jos olen todella jotain kaivannut, olen antanut itselleni siihen luvan. Liian tiukkakaan ei nimittäin tarvitse olla.

 

MIKÄ OLISI PIENIN MAHDOLLINEN TÄYDELLINEN VAATEKAAPPI MINULLE?

 

Kangasvaatteet voi asettaa vaatekaappiin henkareissa, mutta neuleet on syytä säilyttää tasolle viikattuna. Roikkuessaan ne saattavat venähtää omasta painostaan ja menettää muotonsa.

 

Miten voin rakentaa oman minimalistisen kapselivaatekaapin?

  1. Fiilistele omaa tyyliä moodboardin avulla. | Kaikki lähtee moodboardin rakentamisesta. 10 valokuvaa tämän kauden pukeutumisesta auttaa kiteyttämään visuaaliset suuntaviivat minikapselille. HUOM! Voit ottaa huomioon tulevien kuukausien suunnitellut menot ja tapahtumat.

  2. Valitse 1-5 oman tyylin univormua. | Univormut pitävät huolen, että kapselivaatekaapissa on aidosti käytössä toimivia, sinulle mieluisia asukokonaisuuksia.

  3. Rakenna 20-30 vaatteen minimalistinen vaatekaappi. | Univormujen rakentamisen jälkeen voit täydentää kapselin muilla vaatteilla. Valitse lisää univormujen osiksi sopivia vaatekappaleita sekä niihin sopivia muita vaatteita. Ota mallia moodboardista.

  4. Huolla ja siirrä loput vaatteet sivuun. | Kapselivaatekaapin ideana on ottaa vaatekaapista vain pieni osa käyttöön kerralla. Loput vaatteet eli passiivivaatteet pestään, huolletaan ja siirretään syrjään esimerkiksi muovilaatikoihin tai toiseen vaatekaappiin.

  5. Nauti minimalistisesta arkivaatekaapista. | Nyt on aika aktiivisen kapselivaatekaapin päästä oikeuksiinsa. Koe arjessa, miten minikapseli toimii. Kirjaa ylös huomioitasi esimerkiksi niistä vaatteista, joita koet kaipaavasi passiivivaatesäilöstä.

  6. Pidä oman vaatekaapin shoppailupäivä. | Vaatekaapin shoppailu on oma suosikkini. Toista vaiheet 1-4 ja uudelleenrakenna kapselipuvusto niin usein kuin haluat, mutta kuitenkin 4 kertaa vuodessa vuodenajan vaihtuessa.

Kattavat ohjeet olen kirjoittanut minimalistisen kapselivaatekaapin teemaan sekä kuvien kera tähän postaukseen.

 

PUKEUTUMINEN OLI HELPPOA, MUTTA VALINNANVARAA OLI KUITENKIN SOPIVASTI.

 
 
 
 
 
 

Vaatteet, jotka siirretään syrjään, pestään ja huolletaan, jotta ne säilyvät hyvänä ja ovat siistejä, kun otat ne seuraavan kerran käyttöön. Kaikkia vaatteita, kuten villavaatteita, ei kuitenkaan tarvitse pestä, vaan harjaus, tuuletus ja/tai pakastaminen riittää.

Edellinen
Edellinen

Väisty pikamuoti - second hand ottaa kauppakeskuksen haltuun

Seuraava
Seuraava

96 % Tyylipuhetta Median lukijoista haaveilee yksinkertaisesta arjesta