Väisty pikamuoti - second hand ottaa kauppakeskuksen haltuun

 

Ennen kauppakeskuksiin mentiin ostamaan ginaa ja henkkamaukkaa. Nyt samoissa paikoissa voi pikamuodin sijaan edistää kiertotaloutta: vuokrata pukuja arkeen ja juhlaan sekä ostaa käytettyjä vaatteita ja kodin pienesineitä.

 

Tyylivartissa mukana turkulaisen Best from the past second hand -kaupan yrittäjät Nora Peltoniemi ja Riina Alakiikonen, joiden kanssa keskustelimme nuoruuden ostoskeskusmuistoista ja joulun välipäivien shoppailusta, kirpputorivillityksestä sekä parhaista second hand -löydöistä.

Tyylipuhetta Podcastissa vieraana Upcycler Helsingin perustaja, kiertotalouden konkari Maj-Lis Viitanen, joka valoittaa vaatteiden uudelleenkäytön ja kierrätyksen eturintamaa Suomessa. Vaate ei vielä kierrä vaatteesta uudeksi vaatteeksi, mutta mahdollisesti tulevaisuudessa sekin on totta.

Artikkelin teksti ja kuvat: Elsa Hietanen

 
 
 

Kiertotalous kauppakeskuksissa

Second hand -trendi porskuttaa. Käytettynä ostaminen on tuplaantunut kahdessa vuodessa (Muoti ja urheilukauppa ry, 7.10.2022). Hienointa ei olekaan se, minkä brändin uutta on yllä, vaan kuinka suuri osa asusta on kirppislöytöjä. Juttelin aiheesta verkkokirpputori Rekin silloisen toimitusjohtajan Bertta Häkkisen kanssa Tyylipuhetta Podcastin jaksossa nro 40, ja hän vahvisti trendin merkityksen - ainakin pienen kuplan keskuudessa.

Kauppakeskus Rediin on syyskuussa 2022 avattu Second Hand Market -kiertotalouskeskittymä, joka on osa kiertotalousostoskeskusten hanketta. Second Hand Market toimii osuuskuntana ja kokoaa yhteen yli 40 kotimaista kiertotaloustoimijaa, joihin lukeutuu uusiomateriaalista valmistettuja vaatteita kuten Globe Hopen ja Pure Wasten mallistot, materiaalien uusiokäyttöä hyödyntäviä tuotteita kuten aiemmin haastattelemamme MUUTEn laukut ja reput sekä nippu käytettyjä vaatteita ja kodin esineitä myyviä yrityksiä kuten Best from the past. Vaatepuu-lainaamolla on oma alueensa samoissa tiloissa. Korjausompelupalvelua tarjoaa kiertotalouskeskittymän kautta Menddie.

 

Kävin Redissä ihmettelemässä toimijoiden, tuotteiden ja palveluiden kirjoa. Vaikutuin siitä, miten monta asiaa yhdellä kerralla voi hoitaa: jättää tuotteet myyntiin joko Ninyes:in tai Emmyn keräyspisteeseen ja tutkia kiertotalousyrittäjien tarjontaa sekä piipahtaa viereisessä Fidassa ja UFF:lla. Juttelin vierailullani Second Hand Marketin työntekijöiden Mia Kivialhon sekä Janna Puljujärven kanssa, joiden mukaan työpaikkana kauppapaikka on inspiroiva, vaihteleva ja heidän arvojensa mukainen sisältäen eettisiä ja ekologisia, uniikkeja aarteita. Vaihtelevuutta päivässä riitti, kun kassatiskin takana yhdessä hetkessä siirreltiin juhlakauden mekkoja lainaajia varten ja toisessa tehtiin ompelukoneen ääressä pieniä viilauksia.

 
 
 

TAVARAA ON KIERROSSA. PALJON.

 
 
 
 

Onko second hand uusi pikamuoti?

Vaatealalla mikään ei muutu, jos kuluttamisen vauhti ei muutu. Merkittävin alan ongelma on paljon ja nopeasti. Vaatteita tuotetaan yli maapallon kantokyvyn alati kasvavilla volyymeilla ja lopputuotteita käytetään vain muutamia kertoja, jos ollenkaan. Vain parissakymmenessä vuodessa tapamme ostaa vaatteita on vaihtunut harkituista sijoituksista kertakäyttökuluttamiseen halvan pikamuodin rantauduttua Suomeen 2000-luvun taitteessa.

Kun pikamuoti ei ole enää cool (paitsi taitaa se edelleen valtavirrassa olla), on second hand vanha uusi. Kirpputorien määrä on valtava. On verkkokauppaa, kivijalkaa, fancya konseptimyymälää, hyväntekeväisyyttä, itsepalvelua, sovellusta ja someputiikkia. Sekä nyt myös kauppakeskuksen kiertotalouskeskittymä. Tavaraa on kierrossa. Paljon.

Suhde kuluttamiseen on murroksessa ja monelle uutuuden kaipuuseen kelpaa myös vanha. Mutta onko suhteemme kuluttamisen vauhtiin perustavanlaatuisesti vielä muuttunut? Olemmeko valmiit hidastamaan uuden ja käytetyn ostamista sekä vähentämään hankintojen määriä? Olen pyöritellyt kysymystä podcast-jaksossa nro 9 sekä tässä Instagram-postauksessa ja tullut tulokseen, että second hand on uusi pikamuoti, jos kuluttamisen perustana pysyy ylikuluttaminen eli ostaminen yli tarpeiden.

 

SUHDE KULUTTAMISEEN ON MURROKSESSA JA MONELLE UUTUUDEN KAIPUUSEEN KELPAA MYÖS VANHA.

 

Pikamuodin nopeuteen ja runsauteen tottuneelle sama kulutuskäyttäytymisen muoto voi siirtyä käytettynä ostamiseen. Best from the pastin yrittäjät antavat kuitenkin toivoa second hand -kuluttamisen kestävyyteen. On ryhmä, jolle käytettynä hankittu vaate edustaa nimenomaan kestävämpää ja vastuullisempaa kuluttamista: hidastamista, harkintaa sekä malttia. “On parempi, että vaate saa, vaikka ei samalla ihmisellä, mutta useilla ihmisillä, paljon pidemmän käyttöiän”, Peltoniemi muistuttaa.

Käytettynä ostamisen yleistyminen on toivottu muutos ja suuressa mittakaavassa hyvä asia. Kirpputorivaate on ympäristökuormaltaan merkittävästi uutta verrokkia parempi vaihtoehto. Se on kestävämpi tapa kuluttaa ja luo mahdollisuuksia tekstiilien käyttöiän pidentämiseen. Kirpputorin valitseminen uutena ostamisen sijaan on hyvä päätös.

 
 

Vastuullisuus ei motivoi kestäviin hankintoihin

Vastuullisin vaate on jo jokaisen vaatekaapissa, muistutti Ekokumppanien Muodinmuutos -kampanja tänä syksynä. Vaikka kaikkein olennaisinta on käyttää omia vaatteita mahdollisimman pitkään, ollaan kiertotalouden kauppakeskussiirtymässä hyvällä asialla. Se, että vaatteiden käyttöiän pidentäminen, korjauspalvelut ja uusiotuotteet sekä muut paremmat kiertotalouden valinnat tulevat sinne, missä ihmiset ovat tottuneet käymään, on erinomainen askel hyvään suuntaan. Puljujärvi vahvistaa, että Second Hand Market on jo toimintansa aikana tavoittanut laajasti erilaisia kohderyhmiä. Kestävämmät valinnat on syytä tehdä helpommaksi, jotta niiden valitseminen voisi tulla useammalle normaaliksi osaksi arkea.

 

“TÄMÄ ON TULEVAISUUTTA.”

 

Huomionarvoista on, ettei vastuullisuus ole merkittävä syy tehdä kulutuspäätöksiä. Sen sijaan vaatteen istuvuus, hinta, käytännöllisyys ja laatu ovat suomalaisten tärkeimmät hankintakriteerit. (Muoti ja urheilukauppa ry, 7.10.2022) Olen vakuuttunut, että pitkällä tähtäimellä kestävän muutoksen yksi suurimmista motivaatiotekijöistä yksilön valinnoissa on oma tyyli. Vahva oma tyyli auttaa elämään täydempää ja tyytyväisempää, mutta yksinkertaisemaa, omannäköistä elämää. Se on motivaatiota, joka lähtee sisältä päin eikä ole pikamuodin tapaan ulkoa saneltua kulutusjuhlaa.

Jatkossa tullaan kenties näkemään lisää kauppakeskusten second hand -osastoja. “Tämä on tulevaisuutta”, kiteyttää Kivialho. Hurraa hitaampi ja uniikimpi tyyli, pukeutumisen luovuus ja kuluttaminen, jota maapallomme jaksaa kantaa!

 

“Mitä jos kaikki maailman tavarat olisikin jo tehty?”, kysyy oivaltavasti Kati Launiaisen muraali.

 
 
 
 

Vierailuuni teki vaikutuksen se, miten paljon kiinnostavaa second hand -valikoimaa yhteen paikkaan on koottuna. Odotan, miten alue tulee kehittymään Rinna Saramäen johdolla hänen astuttua toiminnanjohtajaksi.

 
 
Edellinen
Edellinen

Minimalismi arjessa - rutiinit yksinkertaiseen elämänrytmiin

Seuraava
Seuraava

Minimalistinen kapselipukeutuminen - 5 kysymystä ja vastausta