MUUTE - Oman polun kulkeminen vei uusien unelmien äärelle, Suomenlinnan hitauteen

 

Suomenlinnan idyllisissä maisemissa, muurien suojissa sijaitsee pieni, yhden naisen laukkupaja MUUTE, jonka sanoma on rohkaista oman tien kulkemiseen sekä ekologisempaan elämään. MUUTEn laukut tehdään tilauksesta ja materiaaleina toimivat ylijäämäkankaat. Ne on tarkoitettu kulkemaan mukana vuosia ja tyypillisesti MUUTEn laukkuja ja reppuja kantavat ihmiset, jotka haluavat satsata laatuun ja pitävät suuressa arvossa tuotteen alkuperää.

 
 

Artikkelin teksti ja kuvat: Jenni Mäkinen

 

MUUSIKOSTA LAUKUNTEKIJÄKSI

MUUTE on suomalais-saksalaisen Annika Fuhrmannin käsityöyritys ja elämäntapa. Tie laukuntekijäksi ei ollut aivan suoraviivainen, vaan Annika on antanut itselleen ja unelmilleen mahdollisuuden löytää uomansa. Vaikka Annika on aina tehnyt käsillä asioita (ja antanut luomuksia lahjoiksi ystävilleen leikkimielisellä tavaramerkillä Aito Annika Design), pienestä pitäen selkeä oma juttu oli ollut musiikki ja hän päätyikin opiskelemaan musiikkikasvatusta ja klassista laulua. Kovat paineet ja ikuinen riittämättömyyden tunne olivat kuitenkin läsnä musiikkialalla. Opintojen aikana heräsi ymmärrys siitä, että pelkkä opettaminen ei ole hänelle antoisaa, sillä sen rinnalla ei jaksa tehdä omaa taiteellista työtä. Myöskään unelma perheestä ja rauhallisesta arjesta ei tuntunut sopivan muusikon uraan. Opintojen loppuvaiheessa nousikin eteen kysymys: voisiko ollakin jokin toinen työ, jonka ohella tehdä musiikkia?

Annikan eräs opiskelukaveri teki vaatteensa itse ja tutustutti hänet ompelemisen maailmaan. Innostus kasvoi niin paljon, että hän päätyi hakemaan Stadin ammattiopistoon vaatetuslinjalle. Vanhemmat hieman epäilivät ideaa aluksi, mutta Annika askelsi jo uudella polulla. Vaatetusopintojen aikana Annika piti opiskelukavereidensa kanssa Kalliossa kesähuoneeksi kutsuttua tilaa, jossa yhdistyi työhuone ja pieni myymälä. Myös nykyisestä valikoimasta tutun AHTI-repun ensimmäinen malli syntyi siellä. Pikkuhiljaa alkoi muotoutua MUUTE, jonka ensivaiheista tulee nyt kuluneeksi jo kymmenen vuotta.

 

UNELMAT JA OMAT VALINNAT SAAVAT MUUTTUA MATKAN VARRELLA.

 

 

MUUTEN ARVOJEN YTIMESSÄ OVAT EKOLOGISUUS, HITAUS JA ROHKEUS

MUUTEn toiminnan yksi kulmakivistä on tuotteiden valmistaminen tilauksesta. Tämä takaa sen, että tuotteet tehdään vain tarpeeseen ja niitä ei jää lojumaan varastoon turhaan. Tilattuaan laukun tai repun, täytyy odottaa valmistukseen menevän ajan. Yleisesti asiakkaille tämä on sopinut hyvin, ja MUUTEn tuotteet ovat todellakin pienen odottamisen arvoisia. Toinen tärkeä arvo ja toimintatapa on se, että laukut ja reput tehdään ylijäämäkankaista. Tämä on ollut itsestäänselvä tuotantometodi heti yrityksen alkumetreistä lähtien. Annika haluaa, että mikäli hän tuottaa jotain uutta maailmaan, täytyy sen valmistua jo olemassa olevasta materiaalista. Alunperin hän hankki tuotteiden kankaat kirppareilta, mutta nykyisin materiaaleina toimii esimerkiksi huonekaluteollisuudessa käytettäviä verhoilukankaita ja puolustusvoimien materiaaleja.

MUUTEn toiminnasta huokuu muitakin arvoja. Yksi tärkeä asia Annikalle itselleen on rohkaista muita oman tien kulkijuuteen sen sijaan, että menisi jo valmiiksi tallattuja polkuja. Hän haluaa näyttää muille, että arkea ja elämää voi rakentaa myös omannäköisellä tavalla. Annika ei ole aina valinnut sitä ilmeisintä vaihtoehtoa, vaan on antanut itselleen mahdollisuuksia tavoitella haluamiaan asioita. Vahvasti herättelevä keskustelussamme noussut viesti onkin: miksi et tarttuisi siihen, mikä itseäsi kiehtoo?

 
 
 

MIKÄLI TUOTAN JOTAIN UUTTA MAAILMAAN, HALUAN SEN VALMISTUVAN JO OLEMASSA OLEVASTA MATERIAALISTA.

 

Myös yrityksen nimi toistaa arvoja ja asioita, joita Annika haluaa korostaa toiminnassaan ja elämässä ylipäätään. Nimi MUUTE on syntynyt useiden sanojen yhdistelmästä, ensinnäkin sanojen muutos ja aate parista, jotka tukevat Annikan näkemystä siitä, että unelmat ja omat valinnat saavat muuttua ja muokkaantua matkan varrella. Muute tulee myös Annikan toisesta nimestä Erdmuthe, jonka hän jakaa isoäitinsä kanssa. Kyseessä on vanha saksalainen nimi, joka tarkoittaa maaäitiä. Lisäksi saksaksi Mut tarkoittaa rohkeutta. Kun nimeä alkaa purkaa pienempiin osiin, huomaakin ettei se ole ainoastaan vain hauskan kuuloinen sana, vaan sen taustalla on arvokkaita ajatuksia.

 
 
 
 
 
 

SUOMENLINNA ON MUUTTANUT ARKEA JA PUKEUTUMISTA

Annika paljastaa, että hänen omaan tyylimatkaansa on mahtunut erilaisia käänteitä, kuten hippivaihe. Nykyään hänen tyylinsä on saanut hillitymmän muodon. Vaatteiden määrä on karsiutunut ja vaatekaapissa paikkansa ovat pitäneet ainoastaan ne vaatteet, joista hän todella pitää ja mitä tulee käytettyä. Kaipuu arjen yksinkertaisuuteen sekä käytännöllisyyteen näkyy siinä, että Annika voi käyttää samoja vaatteita useina päivinä peräkkäin ja laittaa vasta sen jälkeen pesuun. Annika myös toteaa, ettei ole ajatellut, etteikö voisi mennä juhliin aina samassa mekossa. Myös asuinpaikka on muokannut pukeutumista. Suomenlinnan oloissa korostuu käytännöllisyys ja esimerkiksi villakangastakilla ei talvella tee mitään. 

 

EN OLE AJATELLUT, ETTEIKÖ VOISI MENNÄ JUHLIIN AINA SAMASSA MEKOSSA.

 

Suomenlinna ei ole vaikuttanut ainoastaan pukeutumistottumuksiin, vaan on myös luonut arjesta hitaampaa ja leppoisampaa. Annika kertoo, että Suomenlinna valikoitui MUUTEn päämajaksi ja hänen perheensä asuinpaikaksi hieman sattumalta. Vuonna 2014 he hakivat asuntoa uudenlaisesta ympäristöstä, sillä tiedossa oli lapsen tulo ja haaveena päästä lähemmäs maaseutua. Annika kuvailee kaupunginosan asunnonhakuprosessia arpajaisiksi, ja heillä sattui käymään tuuri. Aluksi hän jakoi työhuoneen toisen yrittäjän kanssa ja on nyt vajaan vuoden verran työskennellyt omassaan. Nykyinen työhuone sijaitsee Suomenlinnaan kuuluvan Susisaaren sympaattisella pikkukujalla, jossa kukat kasvavat miten huvittaa ja luovuudelle on paljon tilaa.

 
 

ELÄMÄÄ JA UNELMIA KOSKEE YHTEINEN SALAISUUS - SUUNTA SAA MUUTTUA

Lopuksi Annika pohdiskelee haaveita ja tulevaisuudennäkymiä MUUTEn varalle. Yksi esiin tuleva toive on, että yritys voisi kulkea mukana omien tarpeiden ja unelmien kanssa. “Teenko tätä vielä 10 vuoden päästä? Ehkä, ehkä en.” Yksi haave Annikalla on kuitenkin se, että hän saisi tulevaisuudessa yhdistää lisää musiikkia arkeensa. Kysyttäessä mikä on ollut antoisinta yrittäjyydessä, Annika vastaa vapaus. Siitä olisi vaikea luopua, eikä hän koskaan ole ollutkaan kahdeksasta neljään palkkatöissä. Joustavuus on ollut avuksi perheen kanssa, ja se on sopinut hänelle. Toisaalta on ollut myös mahdollisuus tehdä töitä omassa tahdissa ja luoda oman näköistä tapaa elää. Annikan tavasta suhtautua elämään ja sen muuttuvuuteen ainakin me haastatteluhetkellä ammensimme inspiraatiota ja jäimme pohtimaan, mitä se tarkoittaisi omalla kohdallamme. Miten sinä elät omannäköistäsi elämää?

 
 
 
 
 
 
Edellinen
Edellinen

Karsin vaatekaapistani 50% - tältä näyttää minimalistinen vaatekaappi

Seuraava
Seuraava

Laiska Ebba - tuore vaatebrändi, joka uhmaa kiiltokuvaa aina nauravista lapsista