Oman tyylin univormu – toimivan vaatekaapin perusyksikkö

 

Minimalistilla on helpompaa. Vähemmän valittavaa. Vain lempivaatteita. Itsevarma olo siitä, mitä omistaa. On yksi minimalistinen menetelmä, jonka voimme jokainen omaksua omaan vaatekaappiimme. Se tekee pukeutumisesta helpompaa ja toimivan vaatekaapin rakentamisen mahdolliseksi.

 

Jotta ostaisimme vaatteita vähemmän ja pitäisimme niitä enemmän, tarvitaan ymmärrystä toimivan vaatekaapin perusteista. Olen koulutukseltani muotisuunnittelija, muotoilija ja mittatilausompelija. En suunnittele vaatteita, vaan autan jokaista suunnittelemaan itselleen toimivan, inspiroivan vaatekaapin, jossa vaatteet tuovat iloa mahdollisimman pitkään. Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Kekäleen kanssa. Yhteistyömme on ilo, koska toimintaamme ohjaa jaettu missio!

Artikkelin teksti ja kuvat: Elsa Hietanen

 

Jos tyylisi olisi vain yksi asu, millainen se olisi? Kysymykseen kiteytyy univormuajattelun menetelmä. Äärimmilleen vietynä se voi tarkoittaa, että vaatevalikoimassasi on vain yksi asukokonaisuus. Monet poliitikot ja toimitusjohtajat hyödyntävät menetelmää. Se säästää aikaa sekä vaivaa, ja hyödyksi on myös, että henkilöbrändisi voidaan tunnistaa aina samasta pukeutumistavasta.

Karkeasti jaettuna on kaksi pukeutujien ryhmää: luovat ja käytännölliset. Ensimmäinen ryhmä kaipaa tyyliltään esteettisyyttä, itseilmaisua ja vaihtelua. Toinen painottaa pukeutumisessaan funktionaalisuutta, mukavuutta ja helppoutta.

Kumpaan tahansa ryhmään kuulut - olet sitten rönsyilevä vaatetaiteilija tai syntyperäinen minimalisti, tarvitset vaatekaappiisi perusyksikön, univormun.

 

 

KARKEASTI JAETTUNA ON KAKSI PUKEUTUJIEN RYHMÄÄ: LUOVAT JA KÄYTÄNNÖLLISET.

 

Univormu on tyylin ja vaatekaapin perusyksikkö. Se tekee vaatekaapin irtonaisista elementeistä, vaatteista ja asusteista, puettavan kokonaisuuden. Univormu on luottoasu, kaava toimivasta asukokonaisuudesta.

Mikä tahansa asukokonaisuus ei ole univormu. Univormun toimivuuteen vaikuttavat oma tyyli ja mieltymykset, elämäntyyli sekä vartalon mittasuhteet ja piirteet. Siksi univormu on jokaiselle yksilöllinen.

Kun ymmärrät, mitkä ovat sinulle sopivat, tyylisi univormut ja millaisesta vaatekappaleiden kaavasta ne koostuvat,

 

Oman tyylini univormu syksyyn on bleiseri yhdistettynä muuten yksinkertaiseen asuun. Villakangasjakku antaa heti ryhtiä olemukseen.

 

KAIKKI ME MUUT TARVITSEMME JOKA VUODENAIKAAN VÄHINTÄÄN YHDEN OMAN UNIVORMUNSA.

 

Univormu joka vuodenaikaan

Jos olet mekkoihminen, voi olla, että sama univormu eri tavoin asustettuna soveltuu käyttöösi vuoden ympäri. Kaikki me muut tarvitsemme joka vuodenaikaan vähintään yhden oman univormunsa. Univormuja voi olla myös useita, etenkin, jos tyylisi sisältää vaikutteita monista eri tyylisuuntauksista.

Syksy

Syksyllä kerrospukeutumiseen on parhaat mahdollisuudet, kun nilkat voivat olla vielä paljaana, mutta lämpimämmille kerroksille on jo tilausta. Syysunivormuni on bleiseri (toimii takkina!), yksinkertainen paita ja suorat housut yhdistettynä loafereihin. Villapaita näyttää kivalta ja tuo sopivasti lisälämpöä asun harteille heitettynä.

Talvi

Kun kaikkein kylmintä ja pimeintä aikaa on jo useampi kuukausi takana, hellii mukaviin ja pehmeisiin vaatteisiin kääriytyminen. Siksi kahisevammat vaatteet kuten rapsakat puuvillat jäävät usein sivummalle. Talven univormuni on villapaita ja suorat housut tai farkut. Jalkaan vedät jykevämmät buutsit ja päälle heitän villakangastakin sekä talviset asusteet.

 
 
 

Kuva-arkistosta: Talven univormuni on villapaita ja suorat housut. Lämmintä ja mukavaa.

 
 

Kuva-arkistosta: Univormuni kevääseen on kauluspaita yhdistettynä yksinkertaiseen alaosaan.

 
 

Kevät

Kevään näyttäessä ensimerkkejään pukeutuminen kevenee ja villapaidat saavat väistyä. Freesit perusvaatteet ja vaaleat yhdistelmät alkavat vetää puoleensa. Valitsen univormukseni farkut ja t-paidan tai kauluspaidan. Trenssiä ja vapaana hulmuavaa tukkaa ei sovi unohtaa. Niin pian kuin mahdollista, siirrän nilkkurit syrjään ja otan tennarit esille.

Kesä

Kaikkein eniten olen joutunut pohtimaan, miten minimalistinen, klassisiin ja runsaisiin vaatekappaleisiin perustuva tyylini sopii kesään. Monen vuoden jälkeen voin todeta, että nämä haasteet on selätetty. Luotettava kesäunivormuni on suuri mekko tai kauluspaita ja shortsit sekä sandaalit - molemmat asut taipuvat hellesäähän ja viileämmällekin ilmalle.

 
 
 

Asusteet, hiustyyli ja meikki viimeistelevät univormun

On eri asia pukea vaatteet ja stailata ne.

Olen aina ollut vaateorientoitunut, enkä ole koskaan ollut erityisen kiinnostunut asujen viimeistelystä. Hiukset, meikki, korut ja muut asusteet – mitä vähemmän vaivaa niihin on tarvinnut laittaa, sen parempi.

Kuitenkin juuri luottokoruilla ja omannäköisellä laittautumisella saa asuun viimeisen itsevarmuutta tukevan kosketuksen. Kun näet itsestäsi valokuvan tai katsot päivän aikana peiliin, tiedät, että paketti on kunnossa.

Siksi olen tietoisesti valinnut oman tapani viimeistellä asuni. Niistä ovat tulleet tavaramerkkini, osa henkilökohtaista univormuani.

Pidän hiukseni aina auki (tai niskanutturalla, jos tukkani on siihen tarpeeksi pitkä), ylläni ovat hyvin minimalistiset hopeiset korut, “meikkini” on jo vuosia pysynyt samana: puhdistettu ja kosteutettu iho, kulmien laitto, ei ripsiväriä, hieman aurinkopuuteria (myös luomille!) ja poskipunaa.

Kukaan ei nouse aamulla sängystä huolettoman tyylikkäänä. Vaivaa ei tarvitse nähdä paljon; jo pieni ehostus voi olla game changer.

 

HIUKSET JA KORUT OVAT TAVARAMERKKINI, OSA HENKILÖKOHTAISTA UNIVORMUANI.

 
 

Rakenna oma tyyliunivormusi

Univormun on tarkoitus olla asukokonaisuus, johon voit luottaa. Olet sitten luova ja haluat vaihdella asukokonaisuutta päivän ja fiiliksen mukaan (lukeudun itse tähän ryhmään) tai olet käytännöllinen ja vaatevalikoimaasi ohjaa tiukasti tarve, on hyödyksi, että voit aina turvautua asuyhdistelmään, jonka tunnet omakseksi.

1 Hyvän olon vaatteet

Univormun kartoitus voidaan aloittaa niistä vaatteista ja asuyhdistelmistä, joissa koet olosi hyväksi. Missä vaatteissa viihdyt ja sinun on mukava olla? Millaisia nämä vaatteet ovat

  • yleiseltä fiilikseltään

  • materiaaliltaan

  • leikkaukseltaan ja istuvuudeltaan

  • väriltään ja kuosiltaan?

2 Ihannetyyli

Joskus on niin, että mukavuusvaatteet eivät ole niitä vaatteita, joihin haluaisit pukeutua. Siksi on hyödyksi rakentaa 10 kuvan moodboard (esim. Pinterestissä) ja tutkia, millaisia vaatteita ja asuyhdistelmiä ihailet. Onko ihannetyylisi linjassa hyvän olon vaatteidesi kanssa?

HUOM! Tarkastele kerralla vain yhden vuodenajan, esimerkiksi käsillä olevan kauden, vaatetusta.

3 Univormut

Pohjautuen oivalluksiin hyvän olon vaatteistasi sekä ihannetyylistäsi on aika rakentaa univormut. Ajattele tämän kauden pukeutumista, poimi vaatteita vaatekaapistasi ja tee nopeita asukokeiluja henkarissa tai sängyn päällä. Kun löydät miellyttäviä yhdistelmiä 1-5 kappaletta, kokeile asut yllesi. Asusta valmiiksi saakka ja kirjaa/kuvaa rakentamasi univormut ylös.

4 Toista aina kauden vaihtuessa

Tyyli muuntuu jatkuvasti; ilmiöt vaihtuvat, mieltymykset muuttuvat, me muutumme. Siksi univormut on hyvä tarkistaa ja tarpeen mukaan päivittää jokaisen kauden alkaessa toistamalla vaiheet 1-3.


Jos hyödynnät kapselipukeutumisen menetelmää, voit univormujen rakentamisen jälkeen täydentää kauden kapselisi. Jos kapselivaatekaappi ei ole sinun juttusi, voit ainakin toteuttaa kausipukeutumista: huoltaa ja siirtää menneen kauden vaatteet sivuun ja ottaa esille vain tähän kauteen sopivat vaatteet. Panostat kerralla vaatekaapin järjestämiseen hieman enemmän, mutta säästät tämän ajan arjen vaatevalinnoissa.

 
 
 
 
 
 

Kuva-arkistosta: Kesän univormuni on suuri mekko. Koleaan päivään olen yhdistänyt sen housujen ja neuleen kanssa.

Edellinen
Edellinen

Yli pukeutumisen esteiden ja kohti oman tyylin unelmia – 4 kokemusta tyylivalmennuksesta

Seuraava
Seuraava

Rakenna syksyn kapselivaatekaappi – minimalistisen puvuston must-vaatteet