Oman tyylini matka — tyyli-itsevarmuutta ja henkilöbrändäystä

 

Tyyli on viestintää ilman sanoja. Se on näkyvä omakuva, identiteetti, joka heijastaa persoonallisuutta ja luo ensivaikutelman. Oman tyylin etsiminen on matka itsetutkiskelusta itsevarmuuteen. Tässä tekstissä jaan kokemuksiani sekä pohdin tyyli-itsevarmuuden ja henkilöbrändäyksen merkitystä — ja mahdollisuuksia, vaatteiden välityksellä.

 

Artikkeli on osa kaupallista Kevätkapselia ‘24, jossa Tyylipuhetta Media tekee yhteistyötä 8 kotimaisen pukeutumisen brändin kanssa. Kuvien vaatteet ovat lainassa seuraavilta:

Alpa
Archetype Label
Globe Hope
Pomar
R-Collection
Riva Clothing
Voglia

 

Teksti: Elsa Hietanen
Kuvat: Elsa ja Ismo Hietanen

 

Oman tyylin merkitys – ketä varten pukeudun?

Olisi harhaanjohtavaa väittää, että pukeutuisin aina vain itseäni varten. Ehkä kotona näin, mutta ihmisten ilmoilla mietin enemmän myös muita. Tyylini näkevät kaikki, jotka näkevät minut, ja mitä he siitä ajattelevat — sillä on minulle merkitystä.

Ammatillisessa ympäristössä tyyli on osa hyvän vaikutelman antamista ja ammatti-identiteetin rakentamista. Asiantuntijana edustan itseäni ja haluan jättää positiivisen sekä tunnistettavan jäljen. Vaatteilla on valtava voima ohjata mielikuvia haluttuun suuntaan.

 

Tänään edessä on pitkä to-do-lista ja muutama palaveri, jossa haluaisin olla edukseni mutta ilman pönöttävää vaikutelmaa. Rento, mutta siisti vaikutelma! Haluan kokea olon skarpiksi ja aikaansaavaksi. Lempihousuissa on mukava seistä työpöydän ääressä kirjoittamassa. Jämäkkä kauluspaita ei mene koskaan vikaan.

 

Kotityyli on usein rennompi ja koostuu mukavuusvaatteista. Silloin en ajattele muuta kuin elämää tässä hetkessä, hidastuvia ajatuksiani ja maalaismaisemia. Pieruverkkarit ja reikäiset legginsit eivät silti ole juttuni; haluan kokea oloni nätiksi, vaikka kukaan ei näekään.

 

Vedän ylle kivan college-asun. T-paidan helma vilahtaa collarin alta. Sujautan jalat clogseihin ja hipsuttelen kahvinkeittimen sekä sohvalla lepäävän kirjan välillä. Hengittelen ulkoilmaa tuulihousuissa. 2-laatuisen itse virkatun pipon päälle vedän Ismolta saamani toppatakin hupun.

 

 

Tyyli on viestintää ilman sanoja.

 

Itsetutkiskelusta itsevarmuuteen

Tyylin rakentamisessa on kyse ulkoisista valinnoista syvällisillä perusteluilla. Aikaa ja trendien heilahtelua kestävä tyyli heijastaa minäkuvaasi ja sopii elämäntyyliisi.

Oman tyylini löytäminen on ollut itsetutkiskelun vuoristorataa, mutta jokainen vaihe on opettanut jotain uutta. Teininä tyylini yhdisteli blogeista poimittuja rouheita street-vaikutteita sekä tyttömäistä hame- ja klassista kauluspaitatyyliä. Päästyäni opiskelemaan vaatesuunnittelua rakensin luovan muotoilijan identiteettiä ja tyylissäni näkyi ripaus boheemiutta.

 
 

Tyylimatkani rinnalla on kulkenut ammatillisen kasvun vaiheet. Olen rakentanut itselleni merkityksellisen työn ja pohtinut uraani tukevan henkilöbrändin rakentamista kysymyksillä:

  • Kuka minä olen?

  • Mihin olen menossa?

  • Mitkä ovat vahvuuteni?

  • Ketä ihailen?

  • Miten haluan tulla nähdyksi?

Nykyisin olen kuin kotonani tyylissäni, jota kuvailen yksinkertaisen minimalistiseksi mutta runsaaksi. Töissä ylle pääsevät siistit ja mieluisat suorat housut, bleiserit ja kauluspaidat, oman tyylini kulmakivet. Olen löytänyt itselleni sopivia ja identiteettini kanssa resonoivia värejä, leikkauksia sekä materiaaleja. Avuksi on ollut inspiroituminen taiteesta, kulttuurista ja kiinnostavista ihmisistä sekä eri tyylien kokeilu.

 

Paras asu on sellainen, jonka olemassaolon unohtaa päivän aikana.

 

Tyyli-itsevarmuus

Tyyli-itsevarmuus on rohkeutta olla sinä ja minä sekä kantaa itsensä ja vaatteensa häpeilemättä selkä suorana.

Muistan elävästi, kun lähdin kerran kotoa työreissulle Helsinkiin ja viime hetkellä vaihdoin takin toiseen. Valinta oli väärä. Asu ei ollut tasapainossa ja oloni oli epämukava. Olin yli-itsetietoinen ja mietin vaatteitani koko päivän. Tuskin kukaan huomasi, että vaatteissani olisi ollut jotain vikaa. Mutta väitän, että epävarmuuteni ei jäänyt huomaamatta.

Hetkiä, kun olen ollut tyytyväinen vaatteisiini onkin vaikeampi palauttaa mieleen. Ehkä syy on se, etten näissä tilanteissa ole keskittynyt vaatteisiini vaan siihen, mitä olen ollut tekemässä.

 
 
 
 
 
 
 

Tyyli-itsevarmuus kehittyy, kun itsetuntemus vahvistuu ja opimme tuntemaan oman identiteetin, vahvuudet sekä tarinan, löydämme itselle sopivia tapoja pukeutua, esimerkiksi oman tyylin univormun, ja uskallamme ottaa askelia kohti omien arvojenmukaisia valintoja.

Tyyli-itsevarmuus näkyy siinä, ettei vaatteisiin tarvitse päivän mittaan kiinnittää juuri huomiota. Olenkin joskus sanonut, että paras asu on se, jonka olemassaolon unohtaa. Tyyli-itsevarmuuden voi tunnistaa:

  • Asenteessa | Kannat vaatteesi ja itsesi ylpeydellä, ryhdikkäästi.

  • Yksityiskohdissa | Pidät huolen itsestäsi ja siitä, että vaatteet ovat siistit ja ne istuvat hyvin sekä sinulle että käsillä olevaan tilaisuuteen.

  • Rajoissa | Parhaat brändit ja muistettavimmat henkilöt eivät yritä olla kaikkea. He tuntevat itsensä, ja painottavat vahvuuksiaan. Tyyli-itsevarmuudelle eduksi ovat terveet rajat vaatekaapissa ja pukeutumisessa; mitä omaan tyyliisi kuuluu, ja mikä kaikki saa jäädä ulkopuolelle.

 
 

Hyvin pukeutuneesta henkilöstä jää mieleen se, mitä hän sanoo, ja kuinka hän sen sanoo. Huonosti pukeutuneesta muistamme hänen vaatteensa.

 
 

Henkilöbrändäys vaatteiden välityksellä

Tyyli on kiinteä osa henkilöbrändäystä. Tyyli-itsevarmuus ja vahvan henkilöbrändin rakentaminen kulkevat käsi kädessä. Henkilöbrändi viestii muille, millainen henkilö ja osaaja olet, mitä osaat ja tavoittelet sekä millaisia arvoja edustat.

Navigoimme maailmassa mielikuvien ja tunteiden mukaan. Kun valitset esimerkiksi yritysvalmentajaa ja pohdit, kuka konsulteista vaikuttaa luotettavalta tai kenen sanaa uskot, on imagolla ja habituksella valtava merkitys.

Ajattelen, että juuri vaatteilla voimme vahvistaa haluttuja vaikutelmia sekä tukea itsevarmuutta työroolissamme. Pukeudun asiantuntevasti, siis osaan. Kun valitsen vaatteita ihmisten ilmoille lähtiessä, saatan miettiä:

  • Mitä haluan viestiä?

  • Millainen kuva minusta syntyy?

  • Mitkä vaatteet saavat minulle itsevarman olon?

 

Millä sanoin sinä kuvailisit tyyliäsi ja vaikutelmaa, jonka haluat vaatteidesi välityksellä antaa?

  • asiantunteva

  • lähestyttävä

  • rento

  • luotettava

  • positiivinen

  • luova

  • aito

  • peloton

  • vahva

  • voimakas

Vaatteet ovat kuin visuaalinen CV – ne kertovat tarinan sinusta. Jokainen aamu oman vaatekaapin edessä on mahdollisuus nostaa esiin vahvuutesi ja tehdä hyvä vaikutus.

Tyyli on sinun tarinasi. Kirjoita se rohkeasti!

 
 
 
 
 
 
 
Edellinen
Edellinen

Minimalistinen vaatekaappihaaste — #kapselihaaste

Seuraava
Seuraava

Tyylin teoria – oman tyylin malli