Rakasta vaatteitasi huoltamalla — vaatehuollon parhaat välineet

 

On muutama vaatehuollon rutiini, joka on hyvä tehdä säännöllisesti. Vaatehuolto sujuu helposti, kun käytössä ovat sopivat huoltotuotteet: vaateharja, vaatehöyrytin, nukanpoistaja ja sappisaippua. Vaatteiden huoltaminen on tärkeää, koska se pitää vaatteet kauniina sekä hyväkuntoisena ja pidentää niiden käyttöikää. Kaiken lisäksi se on mukavaa - kuin arjen läsnäoloharjoitus!

 

Artikkelin teksti ja kuvat: Elsa Hietanen

Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Kekäleen kanssa.

Koodilla TYYLIPUHETTA20 saat Kekäleen verkkokaupasta 20%-alen normaalihintaisista vaatteiden ja kenkien huoltotuotteista 19.2.2023 asti. Ei voi yhdistää muihin etuihin.

 

Rakastaminen on arvostamista - vaatteissakin. Ja juuri arvostusta ja rakkautta meidän kallisarvoiset vaatteemme ansaitsevatkin! On tärkeää, että pidämme vaatteistamme huolta, jotta ne pysyvät siistinä pitkään ja säilyttävät arvonsa. Se on kestävän pukeutumisen yksi kulmakivistä.

Myös Kekäleen pukeutumisfilosofia on kannustaa käyttämään vaatteita mahdollisimman paljon ja pitkään: Osta vähemmän, pidä enemmän. Oikenlaisen vaatehuollon merkitys vaatteiden hyvänä pitämisessä on suuri, ja onkin ilahduttavaa, miten kattava valikoima vaatehuoltotuotteita Kekäleeltä löytyy. 

Vaatehuollosta voi saada luonnollisen osan arkea, kun ottaa haltuun muutamat yksinkertaiset huoltorutiinit. Itse pidän vaatehuoltoa myös yhdenlaisena läsnäolon ja hidastamisen harjoituksena - vaatteiden huoltaminen niin vaatehöyryttimellä, vaateharjalla kuin nukanpoistajallakin voi tuntua uskomattoman rentouttavalta.

 

 

VAATEHUOLLOSTA VOI SAADA LUONNOLLISEN OSAN ARKEA, KUN OTTAA HALTUUN MUUTAMAT YKSINKERTAISET HUOLTORUTIINIT.

 

Vaateharjat - Kent CC20 ja Kent CP6

Kun vaatteessa on nukkaa, karvoja, hiuksia tai kuivuneita tahroja

Vaateharjat ovat kuuluneet arkeeni pian kahden vuoden ajan ja ne ovat tehneet lähtemättömän vaikutuksen vaatehuollon rutiineihin. Tartun vaateharjaan joka kerta, kun vaate tuntuu nuhjuiselta tai siihen alkaa muodostua nukkaa. Vaateharja poistaa hellävaraisesti vaatteen pinnasta kuivuneen irtolian, nukan, hiukset ja pölyn - jopa paremmin kuin perinteinen teippirulla. Vaateharjalla käsittelyn jälkeen vaate tuntuu heti siistimmältä.

Käytössäni ovat karheammille materiaaleille kuten villakangastakeille ja farkuille sopiva kaksipuolinen Kent CC20 -vaateharja sekä oikeastaan kaikille muille materiaaleille soveltuva Kent CP6. Ehdoton kaveri vaateharjojen kanssa on vaateharjan puhdistuskampa, jonka avulla vaateharja pysyy hyvänä jopa vuosikymmeniä! Säilytän vaateharjoja eteisen laatikossa, josta harja on kätevä napata vaatteen pikahuoltoon kotoa lähtiessä.

 

Vaateharja poistaa hellävaraisesti vaatteen pinnasta kuivuneen irtolian, nukan, hiukset ja pölyn - jopa paremmin kuin teippirulla, mutta ilman roskaa.

 

Nukanpoistajat - Steamery Pilo No.2 ja nukkakampa

Kun vaatteessa on nukkaa, johon vaateharja ei tehoa, tarvitaan tehokkaampi nukanpoistaja

Ensisijainen vaatteiden nukanpoistaja on aina vaateharja. Suosittelen kokeilemaan nukkaan ensin vaateharjaa, joka on kuiduille hellävaraisempi vaihtoehto. Jos vaateharja ei auta, tarvitaan joko nukkakampaa tai nukkaleikkuria. Joskus olen parempien välineiden puutteessa käyttänyt jopa sheiveriä nukanpoistoon.

Nukkakampa irrottaa nukan mekaanisesti esimerkiksi neuleiden pinnasta. Nukkakampaa kannattaa kuitenkin käyttää säästeliäästi, koska usein käytettynä se kuluttaa neuleen pintaa. Aseta nukanpoistoa vaativa vaate tyynylle tai muulle tasaiselle, pehmeälle pinnalle (itse kyllä teen tämän usein lattialla) ja kampaa nukkaiset kohdat. Nukkakampaa voidaan käyttää etenkin hienojakoisten villalaatujen kuten kashmirin ja merinovillan huoltoon.

Nukkaleikkuri on nukanpoistajista tehokkain. Se nimensä mukaisesti leikkaa nukan, joten siksi sen kanssa on oltava erityisen varovainen, ettei vaatteen pinta vaurioidu. Nukkaleikkuria ei siis paineta kangasta tai neulosta vasten, vaan sitä hellävaraisesti liikutetaan materiaalin päällä. Itse käytän nukkaleikkuria tiukempaa nukkaa tekeville villakankaille ja esimerkiksi housuille.

 
 
 

Vaatehuollon avulla vaatteet pysyvät siistinä pitkään ja säilyttävät arvonsa. Se on kestävän pukeutumisen yksi kulmakivistä.

 
 
 
 

Vaatehöyrytin - Steamery Cirrus No.3

Kun vaate on ryppyinen, siihen on käytössä tullut polvipussit tai vaatteessa on hajuja

Tähän asti olen “silittänyt” vaatteeni yksinkertaisesti käyttäen suihkepulloa ja vettä. Kikka toimii loistavasti, ja käytän suihkepullolla sumuttamista edelleen esimerkiksi housuille istumisesta aiheutuvien ryppyjen sekä polvien kohdalle syntyvän pussituksen suoristamiseen. Suihkutan vettä vaatteen pinnalle illalla käytön jälkeen ja aamulla vaate on taas käyttövalmis.

Täytyy kuitenkin myöntää, että vaatehöyrytin tekee rypistyvien luonnonmateriaalien kanssa elämisen merkittävästi helpommaksi. Steamery Cirrus No. 3 -vaatehöyrytin on ollut nyt käytössäni kuukauden päivät, ja olen kokeillut sitä villaneuleisiin, puuvillaisiin kauluspaitoihin, villakankaisiin ja tekokuiduille. Tuntuu ylelliseltä saada näin vaivatta sileää ja siistiä jälkeä!

Vaatehöyrytin sekä silittää vaatetta höyryn avulla että poistaa hajuja ja bakteereja, joten höyryttämällä voidaan pidentää vaatteiden pesuväliä. Höyrytintä voi käyttää myös silitysraudan tavoin (lämpiää 1 pisteen verran) materiaalia painamalla. Höyryttimen mukana tulee kätevä kinnas avuksi tähän.

 

Höyryttimeen on helppo tarttua, joten se sopii hyvin myös kaltaiselleni laiskemmalle silittäjälle. Vaatehöyrytin ei näytä hassumalta osana sisustustakaan.

 

SUOMALAISILLA ON YKSI HUONO TAPA: PESTÄ VAATTEITA LIIAN PALJON.

 

Tahranpoisto - sappisaippuan käyttö

Kun vaateeseen tulee tahra

Parasta tahroille on poistaa ne tuoreena. On lukuisia kertoja, kun olen tahrannut vaatteita paistoöljyllä tai tomaattikastikkeella ja juoksujalkaa, kaikki muut toimet keskeyttäen, juossut kylpyhuoneeseen. Uskomattoman monen vaatteen kanssa on selvitty säikähdyksellä! Jopa silloin, kun nojasin epähuomiossa ulko-oveen ja sain mustat öljytahrat vaalean paidan hihaan.

Sappisaippua on ekologinen ja verraton tahranpoistaja, jolla voi poistaa veri-, rasva- ja muita proteiinipohjaisia tahroja. Sappisaippuan käyttö on yksinkertaista: tahran kohdalle lasketaan haaleaa vettä, saippuaa hierotaan tahraan ja annetaan vaikuttaa vähintään 5 minuuttia ja sen jälkeen saippua huuhdellaan pois haalealla vedellä. Tiukempien tahrojen kohdalla (esim. öljytahrat) toistan käsittelyn sappisaippualla yleensä pari kertaa. Vaatteen voi tarvittaessa pestä käsittelyn jälkeen kauttaaltaan pesukoneessa tai käsin, mitä suosittelen esimerkiksi silkkivaatteille.

Sappisaippua ei välttämättä toimi kaikkiin kuten tärkkelyspohjaisiin tahroihin. Joskus tarvitaan tehokkaampaa tahranpoistajaa. Jotkut tahroista, kuten kuraroiskeet, irtoavat kuivuttuaan hyvin myös karkeammalla vaateharjalla.

 

Sappisaippua tehoaa parhaiten, kun tahrat poistaa tuoreena.

 

Vaatteiden tuuletus ja pakastaminen

Kun vaate kaipaa raikastusta, mutta ei kuitenkaan vielä pesua

Suomalaisilla on yksi huono tapa: pestä vaatteita liian paljon. Pesukoneessa peseminen kuluttaa sekä vaatetta että luonnonvaroja. Vaate tulisi pestä pesukoneessa vasta, kun se on kunnolla likainen. Esimerkiksi villavaatteille riittää yleensä vain yksi pesu vuodessa - aina ei tarvita sitäkään. Arkivaatteista ainoastaan trikoisia t-paitoja ja pooloja pesen muutaman käyttökerran jälkeen. Kaikkia muita vaatteita pesen harvemmin (poislukien urheilu- ja alusvaatteet).

Usein vaatteiden tuulettaminen riittää ja talvipakkaset ovat erinomaista aikaa ripustaa vaatteet ulos. Itse hyödynnän myös pakastamista, joka raikastaa vaatteen. Yksinkertaisesti laitan vaatteen muovipussiin ja pakastimeen muutamaksi päiväksi.

 
 
 
 
 

Käytä nukkakampaa säästeliäästi, ja kokeile aina ensin poistaa nukka vaateharjalla. Näin säästät vaatteetta liialta kulumiselta.

Edellinen
Edellinen

Lempivaatevalmennus — kävin tyylineuvonnassa uuden elämänvaiheen kynnyksellä

Seuraava
Seuraava

Haastoin itseni, tässä ovat kaikki vaatteeni: yhteensä 356 kappaletta