Haastoin itseni, tässä ovat kaikki vaatteeni: yhteensä 356 kappaletta

 

Käsitys omistetuista vaatekappaleista voi olla tuntumaan perustuva. Kun itse kävin läpi kaikki vaatteeni, yllätyin - vaikka luulin olevani jo hyvin tietoinen vaatekaappini sisällöstä. Näin osallistut Kaikki vaatteeni -haasteeseen.

 

KUUNTELE LISÄÄ TYYLIPUHETTA PODCASTISTA


Artikkelin teksti ja kuvat: Elsa Hietanen

 

Kun keskitymme vain vaatteiden ostamiseen: mitä ostamme sekä mitä ja miten paljon voisimme ostaa, pidämme mielestäni huomion väärässä paikassa. Kestävyyttä ei saavuteta ostamalla. Sitä kohti mennään hidastamalla eli useimmissa tapauksissa nimenomaan jättämällä ostamatta.

Olennaista on keskittyä niihin vaatteisiin, joita jo omistamme. Näin oma tyyli vahvistuu ja sitoutuminen sekä tyytyväisyys omaan vaatekaappiin kasvaa.

Siksi päätin haastaa itseni, ja myös sinut, käymään läpi kaikki omat vaatteet. Olin jo etukäteen melko tietoinen vaatekaappini sisällöstä, mutta silti oli yllättävää nähdä kaikki vaatteeni esillä yhtäaikaisesti.

 

KAIKKIEN VAATTEIDENI KANTAMINEN YHTEEN PAIKKAAN OLI SILMIÄ AVAAVA KOKEMUS.

 

Osallistu Kaikki vaatteeni -haasteeseen

Kaikki vaatteeni -haaste luo läpinäkyvyyttä vaatekaappiemme sisältöön ja auttaa meitä fokusoitumaan siihen, mitä jo omistamme.

Olennaista ei siis ehkä olekaan se, mitä vaatekaapistasi puuttuu, vaan se, mitä siellä jo on. Voisimme olla hieman vähemmän huolissamme siitä, mitä ostamme. Sen sijaan voisimme keskittyä enemmän siihen, miten vähän oikeastaan käytämme sitä, mitä olemme jo ostaneet - ja tehdä tähän muutoksen.

Se, että keskitymme jo omistettuihin vaatteisiin, auttaa meitä 1) sitoutumaan omiin vaatteisiin eli käyttämään niitä paljon ja pitkään, 2) pitämään niistä parempaa huolta sekä 3) tekemään vähemmän, mutta tyyliimme sopivia, laadukkaita vaatehankintoja. Nämä ovat kestävän tyylin kulmakivet.

Haastan sinut käymään läpi vaatekaappisi ja osallistumaan #kaikkivaatteeni -haasteeseen:

  1. Kerää yhteen paikkaan kaikki vaatteesi

  2. Käy kaikki vaatteesi läpi ja erottele ne neljään kategoriaan

    • OI KYLLÄ | viikkaa ja ripusta paikoilleen mieleiset vaatteet, joita käytät ja joista pidät

    • EHKÄ | ota epävarmuutta tuottaviin vaatteisiin etäisyyttä ja laita ne säilöön odottamaan

    • HUOLLA | huolla/korjaa/vie ompelijalle fiksausta tarvitsevat

    • EI KIITOS | myy/anna eteenpäin vaatteet, joita et varmasti ajattele enää käyttäväsi

  3. Laske, miten monta vaatetta tämän jälkeen omistat, ja jaa tulos halutessasi somessa #kaikkivaatteeni

 

 

Arkivaatteet

117 kpl

Keskityn eniten pukeutumisessani sisäkäyttöisiin arkivaatteisiin. Työt ja opinnot tapahtuvat sisätiloissa, toimistoympäristössä. Yli kolme vuotta olen työskennellyt 100% kotona, mutta tähän on tulossa pian muutos, kun firmamme muuttaa yhteistyötilaan kotimme lähelle. Ah, niin kaivattu muutos!

Olen tullut hyvin tietoiseksi siitä, millaisissa vaatteissa viihdyn arkena. Vaatekaapistani onkin tullut melko tarkasti omiin tarpeisiini ja tyyliini kuratoitu kokonaisuus. Kirjoitin hetki sitten vaatekaappini kulmakivistä, jotka rakentavat vaatekaappini perustan. Suuria yllätyksiä tässä kategoriassa ei tullut vastaan:

Housuja 23

Shortseja 5

Kauluspaitoja 15

Neuleita 12

Neuleliivejä 2

Neuletakki 1

Trikoita 25

Muita paitoja 9

Kimono 1

Aamutakki 1

Jakkuja 11 

Mekkoja 10

Hameita 2

Juhlavammat vaatteet olen laskenut arkivaatteiksi. Vaatekaapissani ei ole yhtään vain juhlaan tarkoitettua asua. Käyn juhlissa aniharvoin, ja kun kutsu tulee, kyseessä on yleensä perhejuhla, johon voin hieman juhlavammin asustaa jonkin olemassa olevan kokonaisuuden.

Hääpukuni olen jättänyt laskelman ulkopuolelle. Valmistin sen kyllä ajatuksella, että voisin käyttää sitä myös muissa tilaisuuksissa, mutta se ei ole vielä tapahtunut.

 
 

OLEN OIVALTANUT, ETTÄ MYÖS KOTIVAATTEET SAAVAT OLLA KIVOJA VAATTEITA.

 

Muut sisävaatteet: koti-, urheilu- ja yövaatteet

58 kpl

Kotona töitä tehdessä ainut työ- ja vapaa-ajan erottava asia on ollut vaatteiden vaihtaminen. Jo ennen sitä kotivaatteilla on ollut tärkeä paikka vaatekapissani. Puen ne kotitöitä tehdessä sekä vain ollessa. Kotivaatteet viestivät, että voi ottaa rennosti ja tehdä askareita vaatteita varomatta.

Kotivaatteita 21

Viimeisen vuoden aikana olen oivaltanut, että myös koti- ja yövaatteet saavat olla kivoja vaatteita. Nostaa mielialaa kummasti! Reikäiset pyjamat olen leikannut räteiksi. Kirppareilla olen alkanut pitää silmällä nimenomaan yö- tai kotiasuksi sopivia vaatteita. Olen myös siirtänyt kivoja mutta arjessa käyttämättömäksi jääneitä vaatteita yöpuvuiksi: pellavapaidan, collegemekon ja puuvillashortsit.

Yövaatteita 16

Urheilen säännöllisesti kotona treenaten sekä lenkkeillen. Ennen pesemistä käytän urheiluvaatteita yleensä pari kertaa, ja jokaista pyykkikoneellista (vaaleat, tummat, värilliset ja alusvaatteeet) pesen noin kahden viikon välein. Urheiluvaatteita pitää olla sen verran, että ne riittävät pesukertojen välille. Harrastan myös uimista.

Urheiluvaatteita 21

Lisäksi omistan muutaman rönttöisen remppavaatteen, jotka jätin tämän laskelman ulkopuolelle.

 

Keräsin yhteen paikkaan ja kävin läpi kaikki omistamani vaatteet ja asusteet. Lopuksi laskin, miten paljon vaatteita oli kertynyt.

 
 

Olen tietoisesti pyrkinyt eroon tavasta ostaa sekä säilyttää “ihan kivoja” vaatteita. Melkein hyvät vaatteet ovat yleensä kompromissin tulos: en ole raaskinut käyttää rahaa tai malttaa etsiä täydellistä vaatekappaletta. Niitä ei myöskään pue yllensä arjessa mielellään.

 
 
 
 

Alusvaatteet

75 kpl

Tämä kategoria on tyypillisesti vaatekaapin kaikkein laiminlyödyin - vaikka se on kaikkein lähimpänä ihoamme. Kenties syy on siinä, että yövaatteiden tavoin alusvaatteet eivät näy muille. Myönnän, että myös omassa alusvaatelaatikossa olisi tarvetta huomiolle ja päivityksille. Aluspaidat ovat myös jo hyvin hiutuneita. Sukkalaatikossa sen sijaan on valikoimaa ja vaihtelua, mikä kasvattaa alusvaatteiden kokonaismäärää.

 

Ulkovaatteet ja kengät

75 kpl

Olet ehkä kuullut rakkaudestani vintage-takkeja kohtaan. Niitä onkin kertynyt vaatekaappiin liuta. Onneksi myös käytännöllisiä ulkoilutakkeja ja -housuja löytyy juuri sopivasti. Ulkoasusteiden kohdalla olen kokenut mielekkääksi neuloa ja virkata yhteensopivan huivi- ja piposetin kolmessa värissä.

Kenkiä 25

Takkeja 21

Ulkohousuja 2

Päähineitä, käsineitä ja huiveja 27

 

OLLAKSENI REHELLINEN, EN JUURI KÄYTÄ KORUJA.

 

Korut ja asusteet

31 kpl

Olenkin pyrkinyt vähitellen karsimaan vuosien varrella kertynyttä koruvalikoimaani, koska ollakseni rehellinen, en juuri käytä koruja. Välillä puen ylle hopeiset korvakorut ja kaulaketjun. On joitain koruja, joiden kohdalla olen odottanut, alkaisivatko ne puhutella uudelleen. Laukkuja olen vähentänyt myös vain niihin, jotka ovat käytössä, sekä muutamaan erityisen muistorikkaaseen yksilöön.

Koruja 18

Laukkuja 10

Vöitä 3

 
 
 

Mitä oivalsin #kaikkivaatteeni -haasteessa?

Kaikkien vaatteideni kantaminen yhteen paikkaan ja niiden läpikäynti oli silmiä avaava kokemus. Sain konkreettisen kokemuksen siitä, mitä oikein omistan: yhteensä 356 vaatetta, kenkäparia, korua ja asustetta. Onhan se melko suuri määrä vaatteita, ja oli ravistelevaa nähdä ne kaikki kerralla.

Vaatekaappini on kuitenkin ollut vielä tätäkin suurempi. Olen karsinut vaatekaappiani viime vuonna reilusti, arkivaatevalikoiman lähes puolet pienemmäksi. Haaste sai kokemaan, että olen valmis luopumaan vielä joistain asioista.

Kuitenkin merkittävintä haasteessa oli vahvistunut kokemus, että minulla on enemmän kuin tarpeeksi. Vaatekaapissani on jo kattava valikoima minulle mieleisiä vaatteita arjen tarpeisiin, oman tyylin toteuttamiseen ja omannäköisten asujen rakentamiseen.

Seuraavat vaatehankinnat haluan tehdä suurella harkinnalla: 350 kappaletta vaatteita ja asusteita on määrä, jossa haluan pysyä.

 

SAIN KONKREETTISEN KOKEMUKSEN SIITÄ, MITÄ OIKEIN OMISTAN.

 
 
 
 
 
Edellinen
Edellinen

Rakasta vaatteitasi huoltamalla — vaatehuollon parhaat välineet

Seuraava
Seuraava

Vaatekaapin kulmakivet - minimalistisen tyylin 7 avainvaatetta