Tunnista laadukas vaate – valitse takki, joka kestää äidiltä tyttärelle

 

Maailma – tai vaatekaappisi ei tarvitse enää yhtäkään laadutonta riepua. Vaatteiden laadun ymmärtäminen ja siihen panostaminen on merkittävä arjen kohottaja sekä vastuullisuusteko. Kun ostat arvokkaan päällivaatteen, panosta aina laatuun niin paljon kuin mahdollista.

 

Laadukas vaate on hyvän mielen ekoteko. Jotta vaate tuottaisi iloa sinulle ja käyttäjille sinun jälkeesi, on laatuun osattava panostaa. Halusimme Kekäleen kanssa nyt takkikauden alkaessa muistuttaa, miten laadun voi tunnistaa. Artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Kekäleen kanssa.

Artikkelin teksti ja kuvat: Elsa Hietanen

 

Miksi laatu – tai laaduttomuus on ongelma?

Suomalaiset heittävät 15 kilogrammaa tekstiiliä pois vuodessa. Poistettavia vaatteita on liikaa ja ne ovat liian heikkoa laatua.

Viime vuosina kirpputorien valikoimaa on ollut surullista selata. Heikkolaatuiset polyesteritunikat ja akryylineuleet roikkuvat surullisen näköisissä riveissä henkareissa. 

Pikamuodin aikakausi 2000-luvun alusta alkaen on painanut vaatteen tuotantokustannukset sekä laadun pohjalukemiin. Jos vaate on käyttökelvoton yhden pesun jälkeen, se menee puolen vuoden jälkeen pois muodista tai se ei kestä käytössä kokonaista sesonkia kauempaa, on vain haave, että tämän päivän vaatteista olisi tulevaisuuden vintageksi.

Vaatteiden laatuun olisi uskallettava panostaa jälleen niin, että sama vaate voisi kestää sukupolvelta toiselle.

 

 

HEIKKOLAATUISET POLYESTERITUNIKAT JA AKRYYLINEULEET ROIKKUVAT SURULLISEN NÄKÖISISSÄ RIVEISSÄ KIRPPUTORIEN HENKAREISSA.

 

Mitä laatu on?

  • laadukas materiaali (koostumus, sidos)

  • laadukas valmistus (ommel, yksityiskohdat, viimeistely)

  • laadukas suunnittelu (käyttötarkoitus, funktionaalisuus, ajattomuus ja tyyli)

Laatu on sitä, että aitoon tarpeeseen on suunniteltu ja valmistettu mahdollisimman hyvin perusteltu, käyttöä kestävä ja miellyttävä tuote, jonka arvo säilyy mahdollisimman korkeana ja pitkään.

Voidaan puhua vaatteen absoluuttisesta laadusta eli esimerkiksi, miten hyvin jokin tietty kangas menestyy vedenpitävyys- tai hankaustestissä. Todellisuudessa vaatteen laatua arvioidessa puhutaan aina suhteellisesta laadusta eli miten hyvin jokin vaate sopii tietyn ihmisen mieltymyksiin, tyyliin ja vartalolle sekä elämäntyylin sanelemiin käyttötarkoituksiin.

 

Materiaalin laadun voi oppia tunnistamaan näppituntumalla. Hypistele kangasta, arvaa, mikä materliaali on kyseessä ja tarkista sen jälkeen pesulappu.

 

VAATTEEN OLISI OLTAVA SISÄLTÄ NIIN SIISTI, ETTÄ SITÄ KEHTAISI PITÄÄ VAIKKA NURINPÄIN.

 

Merkittävässä roolissa vaatteen laadun kannalta on materiaali. Kankaan tai neuloksen laadun voi oppia tunnistamaan sormituntumalla. Laadukkaan materiaalin tuntomerkkejä ovat tiivis ja vahva sidos sekä sileä materiaalin pinta (poislukien tarkoituksella pörheät kuten mohair tai sametti). Jos materiaalissa on kuosi tai kuvio, joka on kudottu tai neulottu väripainannan sijaan, voidaan sitä pitää yhtenä laadun tuntomerkkinä myös. 

Vaatteen laadukkuus on aina riippuvainen käyttötarkoituksesta, johon se on suunniteltu. Jos vaatteeseen valittu materiaali palvelee käyttötarkoituksessa hyvin ja mahdollisimman pitkään, voidaan laadukkuuden sanoa toteutuvan. Pellava on lyömätön kesämateriaali, mutta ei hyvä urheilukäytössä. Lampaan villa toimii sekä retkeilykäytössä että arjessa, mutta kesän helteillä se on turhan lämmin. Jos haluat tutustua lisää eri vaatetusmateriaaleihin, Kekäleen verkkosivuilla on kattava materiaaliopas.

Materiaalin lisäksi vaatteesta fyysisesti tunnustelemalla arvioitavia asioita ovat valmistukseen liittyvät valinnat. Laadukkaassa vaatteessa ommel on tiivis ja saumat siistit, yksityiskohdat kuten napit ja vetoketjut on huolella kiinnitetty ja ylimääräisiä langanpätkiä ei sojota saumoista. Vaatteen valmistuksen opettajani sanoi aina, että vaatteen olisi oltava sisältä niin siisti, että sitä kehtaisi pitää vaikka nurinpäin.

 

Jos antaisin vain kaksi neuvoa kestäviin vaatehankintoihin ja ajattoman vaatekaapin rakentamiseen, ne olisivat: 1) tunne oma tyylisi ja 2) panosta aina laatuun niin paljon kuin mahdollista.

 
 
 
 
 
 

Laadun tarkistuslista

  • Arvioi käyttötarkoitus, johon teet vaatehankinnan | Millainen vaate palvelee käyttötarkoituksessa parhaiten?

  • Tunne tyylisi ja etsi vaatteita, jotka sopivat sinulle mahdollisimman hyvin | Laadukas vaate on ostamisen arvoinen, jos se täyttää aidon tarpeen vaatekaapissasi, tulee todelliseen käyttöön ja on sinulle mieleinen

  • Tunnista laadukas materiaali – opettele näppituntuma | Oma nyrkkisääntöni on, että min. 50% vaatteesta on päämateriaalia esim. villakangastakissa villaa. Valtamateriaali määrittää valtaominaisuudet.

  • Katso pesulappu | Tarkista materiaalikoostumuksen lisäksi huolto-ohjeet. Jaksatko / osaatko huoltaa vaatetta sen vaatimalla tavalla?

  • Tarkista vaatteen valmistusjälki | Laadukkaassa vaatteessa saumat ovat siistit ja napit, vetoketjut sekä muut lisätarvikkeet ovat tiukasti kiinni. Itse välttelen ylimääräisiä yksityiskohtia, mutta se on makuasia.

  • Varmistu hyvästä ostopäätöksestä

    • Voisitko kuvitella pukeutuvasi vaatteeseen vielä 3 vuoden päästä?

    • Keksitkö 3 asuyhdistelmää omien vaatteidesi kanssa?

    • Arvioi hintaa suhteessa tuleviin käyttökertoihin. Arvokas vaate tulee pitkässä juoksussa edulliseksi, jos se on ahkerasti käytössä.

 
 

Laadukkaan villakangastakin tunnistaa ajattomasta mallista, siististä valmistusjäljestä sekä tiiviistä materiaalista, jossa on vähintään 50% villaa.

 

Vaatteen laatu rokottaa kukkaroa kerran, mutta on hyödyksi pitkällä aikavälillä

Laadukas vaatekaappi rakennetaan ainoastaan laatuun panostamalla. Laatu maksaa ja juuri niin sen tulee ollakin. Siksi laadukkaan vaatekaapin rakentamista on suunniteltava ja tehtävä pitkäjänteisesti.

Olen opiskellut 7 vuotta ja perustanut yrityksen tyhjästä, joten budjettini vaatteisiin ei ole ollut vielä koskaan kovin suuri. Kun käytössä vaatehankintoihin on 50€ kuukaudessa, on hankintoja todella harkittava tarkkaan. Koska olen ostanut suurimman osan vaatteistani käytettynä, on se mahdollistanut, että vaatekaappini voi olla myös tällä budjetilla näin laadukas.

Vaatteiden laadun ymmärtäminen ja siihen panostaminen on merkittävä arjen kohottaja. Hyvälaatuinen vaate tuntuu yllä arvokkaalta ja saa olon hyväksi. Laadukas materiaali on myös helpompi huoltaa.

Vain laadukas vaate pysyy hyvänä käytössä vuosien ajan. Ympäristön ja ilmaston näkökulmasta vaatteen pitäminen käytössä mahdollsimman pitkään on yksi merkittävimmistä vastuullisista kulutusteoista.

Klassisen ajattomaksi suunniteltu ja huolella valmistettu vaate on ilo käyttäjälleen – ja käyttäjille hänen jälkeensä. Jälleenmyyntiarvo säilyy korkeana, kun vaate on laadukas.

 

LAADUKAS VAATEKAAPPI RAKENNETAAN AINOASTAAN LAATUUN PANOSTAMALLA.

 
 
 
 
 

Jos haluat panostaa kestäviin ja laadukkaisiin vaatteisiin, aloita omasta vaatekaapistasi. Ota esille jokin hyvin käyttöä kestänyt vaate, katso pesulapusta materiaalitiedot ja tutki muut yksityiskohdat. Mitkä ominaisuudet ovat tehneet vaatteesta laadukkaan?

Edellinen
Edellinen

Kapseli, johon kyllästyin — säilytä inspiraatio ja luo vaihtelua omassa vaatekaapissasi

Seuraava
Seuraava

Yli pukeutumisen esteiden ja kohti oman tyylin unelmia – 4 kokemusta tyylivalmennuksesta