Kapseli, johon kyllästyin — säilytä inspiraatio ja luo vaihtelua omassa vaatekaapissasi

 

Kyllästyminen nykyiseen vaatekaappiini on opettanut minulle tärkeän oppitunnin inspiraatiosta. Kyse ei ole siitä, mikä on oikea (kapseli)vaatekaapin koko tai mitkä ovat oikeat kapselivaatekaapin vaatteet. Kyse on siitä, miten luot itsellesi sopivalla tavalla vaihtelua vaatekaappiisi.

 

Artikkelin teksti: Elsa Hietanen
Artikkelin kuvat: Ismo Hietanen

 

Kerroin Tiktokissa (1min 20s), että olen kyllästynyt vaatteisiini. Takana on kolme kuukautta elämää matkalaukun kanssa.

Mukana on noin 35 vaatteen kapselivaatekaappi – sisältäen kaikki vaatteeni urheilu- ja kotivaatteita myöten (poislukien alusvaatteet, asusteet ja kengät). Arjen käyttövaatteita on 22 kappaletta.

Jokainen vaate on aivan tyyliini täydellisen sopiva lempivaate. Matkakapselini on siis periaatteessa täydellinen vaatekaappi – sopiva määrä oikeanlaisia, yhteensopivia vaatteita. Olen silti tyytymätön. Nyt tiedän, miksi.

 

 

EI RIITÄ, ETTÄ MUKANA ON PERIAATTEESSA TÄYDELLINEN VAATEKAAPPI – SOPIVA MÄÄRÄ OIKEANLAISIA, YHTEENSOPIVIA VAATTEITA. OLEN SILTI TYYTYMÄTÖN. NYT TIEDÄN, MIKSI.

 

Kaikki vaatteet, jotka minulla on mukana 3 kuukauden Euroopan matkalla

4 t-paitaa

3 pitkähihaista

4 housut, joista 1 ostettu matkalla

2 farkut

mekko, joka ostettu matkalla

2 kauluspaitaa

bleiseri

neuletakki

3 neuletta, joista 1 ostettu matkalla

2 collegepaitaa

collegehousut

2 urheilutrikoot

urheilupaita

urheiluliivit

yöpuku

juoksutakki

tuulihousut

toppaliivi

kevyttoppatakki

trenssi

parka

lippis, pipo, huivi, käsineet

uimapuku

villasukat

alusvaatteet ja sukat

juoksukengät

tennarit

clogsit

loaferit

reppu

käsilaukku

olkalaukku

muutama kangaskassi

Löydät Instagram-videon vaatteiden pakkausvaiheesta. Sisältö hieman muuttui vielä tämän jälkeen mm. NOSH:in ehdottaessa yhteistyötä sekä Pomarin lähettäessä loaferit reissukengiksi.

 
 

KUN MINIMALISOINTI ETENI JA TULIN NOIN 15 VAATTEEN KOHDALLE, MOTIVAATIONI PUKEUTUA LOPPUI.

 

Ilman vaihtelua seuraa kyllästyminen — ja ostoimpulssit

Kyllästymisen tunteet ovat tuttuja minimalistisen vaatekaapin tutkimuksestani parin vuoden takaa. Poistin silloin vaatekaapistani 100 päivän ajan vaatteen päivässä niin, että jäljelle jäi vain 8 vaatetta. 24 vaatteen kohdalla elin elämäni parasta pukeutumisaikaa – ja siitä on tullut kapselivaatekaappini peruslukema. Kun minimalisointi eteni ja tulin noin 15 vaatteen kohdalle, motivaationi pukeutua loppui.

Yhtenä päivänä hetki sitten huomasin, että ylläni oli kolmatta päivää putkeen yllä samat legginsit ja kauluspaita. Asujen toistamisessa ei ole mitään vikaa. Mutta juuri tämä nimenomainen asu, ja tunteet, joita se sai minut kokemaan, muistuttivat täydellisesti kokemusta tutkimukseni ajalta. Tyytyväisyys ja pukeutumisen ilo, joita yleensä koen, olivat kadonneet jälleen.

Oivalsin, että täydellinen vaatekaappi sisältää oikeanlaisia, yhteensopivia vaatteita sopivan määrän. Mutta se ei yksin riitä. Kestävästi toimivaan vaatekaappiin tarvitaan myös itselle sopivalla tavalla vaihtelua. Normaalissa arjessa luon vaihtelua shoppailemalla vaatevarastojani muutaman kuukauden välein, mikä matkan aikana ei ole ollut mahdollista.

Ilman vaihtelua seuraa tylsistyminen, josta seuraa pukeutumisen ilon katoaminen sekä hallitsemattomat ostoimpulssit. Sopiva määrä vaihtelua omien vaatteidesi parissa auttaa säästämään sekä omia että ympäristön resursseja.

 
 
 
 
 
 
 

6 ideaa, miten säilytät inspiraation omassa vaatekaapissasi

1 Tunne tyylisi – Itsesi ja oman tyylisi tunteminen on ensimmäinen ja tärkein askel, kun rakennat monipuolista ja ajatonta unelmiesi vaatekaappia. Kun tunnet tyylisi, voit kokeilla erilaisia asuja samalla, kun tunnet itsesi omaksi itseksesi vaatteissasi.

Toteutat tyyliäsi käytännössä, kun rakennat jokaiseen vuodenaikaan 1-5 oman tyylisi univormua. Se on kaava sinulle toimivasta luottoasusta.

2 Ota mallia tyylimuusilta – Valitse tyyli-ikoni, joka inspiroi sinua ja seuraa, kuinka hän toteuttaa tyyliään. Jäljittele ja rakenna itse samanlaisia asuyhdistelmiä vaatekaappisi vaatteista. Käytä luovuutta, vaatteiden ei tarvitse olla eksaktisti samoja.

Kokeile myös etsiä ja imitoida Pinterest-tyylikuvaa käyttämällä omistamasi vaatekappaleen sekä oman tyylisi hakusanoja esim. button-up simple outfit.

3 Tee vaatekaapistasi inspiroiva tila – Ei ihme, miksi hyvin suunnitellut vaatekaupat tuntuvat niin houkuttelevilta. Vaatteet näyttävät paremmilta, kun ne on järjestetty kauniisti. Tee sama omassa kaapissasi.

4 Kokeile minimalistista kapselimenetelmää – Rajaa pienempi käyttövaatekaappi. Tauon pitäminen omista vaatteistasi saa ne tuntumaan raikkailta, kun shoppailet varastojasi hetken kuluttua uudelleen. Jos kapselivaatekaappi ei ole juttusi, toteuta ainakin kausittaista vaihtelua niin, että siirrät kesävaatteet talveksi sivuun ja toisin päin.

Voit haastaa itseäsi ja toteuttaa vielä pidemmälle viedyn minimalismikokeilun esim. 10X10-haasteen, jossa 10 päiväksi rakennetaan 10 yhteensopivan vaatteen kokoinen minikapseli.

5 Pidä huolta vaatteistasi – Siisti ja hyvin pidetty vaate on kutsuvampi kuin nyppyinen, ryppyinen ja koirankarvainen. Hyvä vaatehuolto ei ainaostaan pidennä vaatteiden käyttöikää, vaan myös kohentaa pukeutumisfiilistäsi.

6 Omista vain vaatteita, joista todella pidät, ja joita voit käyttää – Säilö, myy tai lahjoita vastuullisesti vaatteet, jotka eivät ole sopivia nyt sinulle tai tyyliisi. Tämä koskee myös jokaista uutta vaatehankintaa – älä tee kompromisseja, vaan sijoita laadukkaisiin vaatteisiin, joita todella tarvitset ja haluat.

 
 
 
 
 

KOLME KUUKAUTTA 22 VAATTEEN MATKAKAPSELIN KANSSA ON ANTANUT OPPITUNNIN PUKEUTUMISEN INSPIRAATIOSTA — JA SEN PUUTTEESTA.

Edellinen
Edellinen

Jos rakentaisin kevätvaatekaappini tyhjästä, nämä 10 vaatetta valitsisin

Seuraava
Seuraava

Tunnista laadukas vaate – valitse takki, joka kestää äidiltä tyttärelle