Tyylipuhetta Podcast - Arkivé Atelier – kaikki arjen vaatehuollosta

 

Arkivé Atelierin perustaja Maria Manninen, rautainen vaatehuollon asiantuntija istahtaa Elsan vieraaksi Tyylipuhetta Podcastiin. Nyt on vuorossa lista kaupalla vinkkejä miten rakastaa vaatteitaan niin, että ne kestävät vielä pidempään. Onkin aikaa ottaa muistiinpanovälineet esiin ja antaa alku uusille vaatehuoltorutiineille.

 

KUUNTELE PODCAST


teksti: Jenni Mäkinen

 

Maria kuvailee itseään marttailijaksi. Vapaa-ajallaan hän tykkää muun muassa sienestää ja ommella, sekä paljastaa soittavansa rumpuja. Maria asuu koiransa kanssa Oulussa, jossa myös Arkivé Atelierin päämaja sijaitsee. Kyseessä on vaatehuoltoon erikoistunut yritys ja tietokanava, jonka verkkosivuilta löytyy niin hoito-ohjeet kuin verkkokauppa hoitotuotteille.


 
 

Innostus vaatehuoltoon syntyi oman vaatekaapin investointien kautta. Kun ensimmäiset kalliimmat vaatteet tuli hankittua, halu pitää huolta kasvoi. Tämä oli alkusysäys sille, että kiinnostus aiheesta lisääntyi ja tiedonhaku vaatehuollon maailmaan alkoi totisesti. Maria huomasi nopeasti, että aiheesta on kirjoitettu valtavasti, mutta ajantasaista kokoelmaa ei ollut silloin suomeksi tai oikeastaan muillakaan kielillä. Jonkun pitäisi tehdä se, ja niin Maria päätti kääriä hihansa. 


Kun projekti alkoi silloin noin viitisen vuotta sitten, vaatehuollon paluuseen ei oltu samalla tavalla valmiita kuin tällä hetkellä. Kyseessä nimenomaan ei ole mikään uusi asia, vaan pitkät perinteet omaava toiminta. Arkive ei siis ole keksinyt pyörää uudestaan vaan tuonut paljon tietoa menneisyydestä tähän päivään. 

 

VAATEHUOLTOON VOI SUHTAUTUA KUIN KASVOJENHOITOON. NIILLE VOI TEHDÄ KAUNEUSHOITOJA SEN SIJAAN, ETTÄ PISTÄISI ENSITÖIKSI VAIHTOON.

 

Jaksossa puhutaan erilaisista arjen vaatehuoltorutiineista ja välineistä, joilla niitä mahdollistetaan. Pyykinpesu on osa perushuoltoa ja Marian pyykkituvassa on kokeiltu monenlaista, itse keitetyistä saippuoista markettien ekopuhdistusaineisiin sekä otettu huomioon linkousajat ja lämpötilat. Pesukertoja on pystytty minimoimaan jopa vain yhteen kertaan kuukaudessa. Huomionarvoista onkin se, että vaatteita pestään yleisesti aivan liikaa. Pesuvälien pidentäminen on kestävyysteko vaatteille ja ympäristölle. Siitä päästääkin Marian lempiaiheeseen ja vaatehuollon kulmakiveen, vaateharjaan. Harjat, harjat ja vielä kerran harjat, niistä ei päästä yli eikä ympäri. Vaateharja ja tuuletus kompona on Marian mukaan avainasemassa vaatehuollossa. Näihin kahteen yhdistettynä vielä paikallinen tahranpoisto ja käsillä on paketti, joka mahdollistaa kattavan ja vastuullisemman huoltorutiinin. Kaiken lisäksi vaateharjan avulla voidaan vähentää muoviroskaa, kun ei tarvitse enää tarrarullaa.

 

ELÄMÄ SAA NÄKYÄ, EIKÄ KENKIEN TARVITSE OLLA AINA KIILTÄVÄT.

 

Maria kertoo Arkivén saavan ihmisiltä yhteydenottoja, kuinka oma vaatekaappi on ahdistavan nuhjuinen ja työn määrä mittava. Hän kuitenkin haluaa viestiä, että vaatehuoltoa ei tarvitse ajatella pakollisena ja stressaavana asiana, joka pitää tehdä kaiken muun lisäksi. Kyseessä on mahdollisuus, ei kasa vaatimuksia. Elämä saa näkyä, eikä kenkien tarvitse olla aina kiiltävät. Maria antaa myös vinkin, että vaatehuoltoon voi suhtautua kuin kasvojenhoitoon. Niille voi tehdä kauneushoitoja sen sijaan, että pistäisi ensitöiksi vaihtoon. 


Sen lisäksi, että vaatehuollolla on merkittäviä hyötyjä omaan vaatekuluttamiseen, on se ylipäätään tärkeä osa vastuullista kuluttamista. Vaatteista huolehtiminen on yksilötason lisäksi siis isompaa kuvaa.


 
 
 
Edellinen
Edellinen

Tyylipuhetta Podcast - Kestävä muotoilu ja vaatesuunnittelu W/ Cactus Stories

Seuraava
Seuraava

Pukeutumisen aitouden äärellä - rohkeutta on olla oma itsensä